- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: SAD moraju biti spremne da daju odgovor na rastući savez Rusije i Kine

© Sputnik / Pavel Bыrkin / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, na svečanoj večeri u Kremlju
Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, na svečanoj večeri u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
Pratite nas
Američki list „Vašington post“ piše da Vašington i njegovi saveznici treba da budu spremni da odgovore na rastući savez između Rusije i Kine, jer ovaj savez može da promeni svetski poredak.
„Ovaj rastući savez između dva najveća strateška i vojna rivala Amerike može da preoblikuje svetski poredak jednako duboko kao što su to učinile Sjedinjene Američke Države pre pola veka. Amerika i njeni demokratski saveznici moraju biti spremni da odgovore“, ističe list.
Prema pisanju lista, Kinu i Rusiju ujedinjuje „bojazan od opkoljavanja“ od strane SAD i NATO-a. Rusija smatra širenje NATO-a na istok kao egzistencijalnu pretnju, dok Kina strahuje da SAD pokušavaju da stvore „Indo-pacifički NATO“.
Kako se navodi u članku, Kina sada radi sa SAD ono što je Vašington učinio Sovjetskom Savezu 1970-ih. List naglašava da su tada SAD „igrale na kinesku kartu“ i suprotstavile se Kini i SSSR-u.
„Nakon trodnevne posete predsednika Si Đinpinga Moskvi ovog meseca, Kina je pokazala da je spremna da igra na ono što se može nazvati ‘ruskom kartom’ kako bi se suprotstavila onome što Si vidi kao pokušaje SAD da opkole Kinu i obuzdaju njen ekonomski i vojni uspon“, navodi se u članku.
Sa druge strane, Rusiji „lišenoj zapadnih tržišta“ Kina je potrebna za povećanje kupovine nafte, gasa i žita, kao i za isporuke neke zapadne robe.
Istovremeno, list smatra da zapadne zemlje mogu da pokušaju da ubede Si Đinpinga da utiče na ruskog predsednika Vladimira Putina kako bi se okončao ukrajinski sukob.
„Evropljani bi trebalo da jasno i nedvosmisleno stave do znanja da Kina treba da iskoristi svoj uticaj na Putina da okonča sukob, a ne da ojača rusku ekonomiju“, ističe se u članku.
Takođe se dodaje da kineski predsednik nije pokazao nikakvo interesovanje da otputuje u Kijev i sastane se sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, kao što su to učinili američki predsednik Džozef Bajden i drugi.
Kineski predsednik Si Đinping bio je u državnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta, što je njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je treći put izabran na mesto šefa države. Predsednik Kine u ponedeljak je imao neformalni sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a u utorak su održani zvanični rusko-kineski razgovori uz učešće delegacija.
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SVET
Bela kuća posle susreta Putina i Sija: Teško da će se konflikt u Ukrajini uskoro završiti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala