- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Berlin odluku o taktičkom nuklearnom oružju u Belorusiji nazvao „zastrašivanjem“

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaZastava na zgradi Bundestaga u Berlinu
Zastava na zgradi Bundestaga u Berlinu - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
Pratite nas
Ministarstvo inostranih poslova Nemačke odluku o razmeštanju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Belorusiji smatra „pokušajem zastrašivanja“, piše nemački list „Velt“, ne pominjući problem skladištenja američkog nuklearnog oružja u samoj Nemačkoj.
Napominje se da su nemačke vlasti osudile planirano raspoređivanje ruskog nuklearnog naoružanja u Belorusiji. Prema pisanju lista, Ministarstvo inostranih poslova je navelo da je reč o „pokušaju nuklearnog zastrašivanja“.
„Poređenje koje je predsednik Putin napravio u vezi s NATO-ovim nuklearnim oružjem vodi u zabludu i ne može se koristiti da opravda potez koji je najavila Rusija“, navodi se u saopštenju Ministarstva.
Ministarstvo je dodalo da se Belorusija na međunarodnom nivou u nekoliko deklaracija obavezala da neće posedovatinuklearno oružje.
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je ranije da su se Moskva i Minsk dogovorili da će, bez kršenja međunarodnih obaveza, rasporediti taktičko nuklearno oružje u Belorusiji. Putin je objasnio da Rusija ne prenosi svoje nuklearno oružje u Belorusiju, već radi ono što su SAD radile čitavu deceniju.
Prema njegovim rečima, izgradnja skladišta za taktičko nuklearno oružje u Belorusiji biće završena 1. jula.
Zvanično, nemačke vlasti ne komentarišu postojanje nuklearnog naoružanja u zemlji, ali vodeći međunarodni stručnjaci procenjuju broj američkih nuklearnih bombi u Nemačkoj na nekoliko desetina jedinica. Opozicione stranke u Nemačkoj već dugi niz godina zahtevaju povlačenje američkog nuklearnog oružja iz Nemačke.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 26.03.2023
RUSIJA
Putin: Zapad gradi novu osovinu, sličnu bloku nacističke Nemačke i Japana
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala