Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Sad znamo zašto albanski ektremisti ruše srpske svetinje i groblja – da bi ih nagradila Amerika

© Foto : Youtube/Predsednik R. SrbijePaljenje manastira na KiM
Paljenje manastira na KiM - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Jedini razuman komentar na izjavu ambasadora SAD u Prištini da je Kosovo „šampion verskih sloboda“ je da je ona duboko cinična i razorno ironična. Onima koji žele da vide pravo stanje stvari jasno je da je Kosovo upravo šampion u nepoštovanju verskih prava i sloboda, ocena je sagovornika Sputnjika.
„Počastvovan sam da se pridružim porodici američke ambasade na iftarskoj večeri u svetom mesecu, Ramazanu. Kosovo ostaje šampion verskih sloboda, što je jedna od važnih vrednosti koje obe zemlje poštuju“, objavio je u tvitu američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer, uz fotografije sa večere.

U čemu je Kosovo šampion

Ako išta zavređuje zapitanost - da li nas oči varaju, svakako je to ovo pisanije ambasadora SAD koji je u Prištini od 10. januara 2022. godine. Tih godinu i nešto dana je zasigurno bio dovoljno dugačak period da shvati gde je došao.
Ako ništa drugo, sve i da nije hteo, 17. marta, dakle samo pre nedelju dana je zasigurno u nekom od srpskih medija natrčao na obeležavanje godišnjice pogroma Srba i njihovih svetinja. Te 2004. godine Kfor nije smeo ili nije hteo da ih zaštiti od rušilačkog pohoda Albanaca na sve što je srpsko. Ili možda ambasador selektivno prati medije na Kosovu i Metohiji.
Da se iole pripremio prilikom dolaska u novu diplomatsku misiju, znao bi da je od juna do oktobra 1999. godine registrovano 78 oskrnavljenih, uništenih i opljačkanih srpskih svetinja i to u zonama odgovornosti američkih, italijanskih, nemačkih, britanskih i francuskih snaga Kfora. Najviše – 21 u zoni odgovornosti SAD.
Od kako je 2000. godine NATO doneo „mir“ na Kosovo i Metohiju do sada je devastirano još 40 crkava i manastira, najviše 17. marta 2004. Napadi na srpske svetinje ni tada nisu prestali. Albanci su Saborni hram Hrista Spasa u Prištini 2016. obili, pa u njemu podmetnuli požar. O krađama iz crkava koje se svako malo događaju i da se ne priča.
© AP PhotoPaljenje manastira na KiM 17. marta
Paljenje manastira na KiM 17. marta - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Paljenje manastira na KiM 17. marta
Još je u svežem sećanju napad na srpsku veru i njeno oboležje uoči obeležavanja najradosnijeg hriščanskog praznika, Božića. Albanski ektremisti su pucali na srpske mladiće samo zato što su nosili Badnjake. Da ne pričamo kako je sasvim šampionska bila zabrana ulaska srpskom patrijarhu Porfiriju na Kosovo i Metohiju krajem decembra prošle godine. Primera je u nedogled.

Dovoljan pogled kroz prozor

Kako onda shvatiti objavu američkog ambasadora?
„Jedini razumni komentar na izjavu ambasadora Hovenijera da je Kosovo šampion verskih sloboda moguće je tražiti u tome da je on zapravo duboko ciničan i razorno ironičan. Samo se tako može opravdati potpuno odsustvo realnog pogleda na stvarnost, jer bilo je dovoljno da ambasador pročita bilo koji izveštaj Stejt dipartmenta o verskim slobodama i pravima u svetu u poslednjih recimo pet godina i tamo bi sigurno našao Visoke Dečane“, kaže za Sputnjik novinar i publicista sa Kosova i Metohije, Živojin Rakočević.
Američkom ambasadoru, kaže naš sagovornik, ne treba puno da pogleda na Hram Hrista Spasa u Prištini i na njegovo jadno stanje. Dovoljno je, dodaje on, da otvori vrata ili prozor svoje rezidencije i da vidi u kakvom je stanju srpsko pravoslavno groblje u Prištini. Ono je na nekoliko desetina metara od Hovenijerove rezidencije i gleda ga svaki dan, jer tu prolazi. Ali to, sa žaljenjem konstatuje Rakočević, nije dovoljno da se govori o ljudskim pravima i verskim slobodama, jer su neprestano suočeni sa praksom gde međunarodni činovnici žele da vide ono čega nema.
Kod sagovornika žele da čuju samo svoje, a ne njegovo mišljene, pa svi koji ne misle kao oni, jednostavno su isključeni, ističe naš sagovornik.

Šampioni u nepoštovanju

Kulturolog, prof. dr Jovan Janjić je, takođe, bio nedvosmislen.
„Kosovo je šampion u nepoštovanju verskih prava. Samo treba pogledati porušene crkve i manastire stare po nekoliko vekova. To je ne samo srpsko pravoslavno nasleđe, nego nasleđe civilizovanog sveta. Ako je to odlika onih koji su šampioni u verskim slobodama onda ne znam kakva nas budućnost očekuje“, kaže on za Sputnjik.
Manastir Visoki Dečani iako je pod zaštitpom UNESKO-a, jedini je verski objekat u Evropi koji je na listi ugrožene baštine. Zar to ne govori dovoljno o kakvim verskim pravima i slobodama je reč na Kosovu i Metohiji, dodaje Janjić.
© Foto : Ustupljeno Sputnjiku/Mitropolija crnogorsko-primorska/Žarko DraškovićPatrijarhu Porfiriju prištinske vlasti nisu dozvolile da krajem decembra uđe na Kosovo i Metohiju i služi u Pećkoj patrijaršiji, viševekovnom sedištu SPC
Patrijarh Porfirije u manastiru Ostrog - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Patrijarhu Porfiriju prištinske vlasti nisu dozvolile da krajem decembra uđe na Kosovo i Metohiju i služi u Pećkoj patrijaršiji, viševekovnom sedištu SPC
„Jedan od parametara odnosa prema crkvi i verskim zajednicama jeste i to što je uzurpirana imovina srpske crkve i manastira, pa čak i onaj manji deo koji je odlukom pravosudnih organa u Prištini vraćen Manastiru Dečani, ta 24 hektara, privremene kosovske vlasti ne poštuju. Da li je i to dokaz njihove šamionske uloge u poštovanju verskih prava“, više konstatuje nego što pita naš sagovornik.
O odnosu Prištine prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i prema verskim pravima, po njegovoj oceni, govori i to što su zimus zabranili srpskom duhovnom poglavaru, patrijarhu Porfiriju, da ode u manastir Pećka patrijaršija, u svoje vekovno sedište. Da, kako kaže, jednostavno ode svojoj kući.

Loše posledice u lošem trenutku

Posle tako očigledne neistine američkog diplomate postavlja se pitanje ne samo kakav osećaj to izaziva među preostalim Srbima na Kosovu i Metohiji, nego i šta proizvodi u trenutku kada je intenzivirano traženje rešenja za pitanje Kosova i Metohije. Na to Janjić kaže da posledice samo mogu da budu loše.
„Ako ambasador jedne od najvećih svetskih sila kaže da je Kosovo šampion u poštovanju verskih prava i sloboda, a znamo na koji način se ona ugrožavaju, šta onda možemo da očekujemo od onih koji su rušili te svetinje. To je onda ohrabrenje da nastave akciju koju su započeli kako bi i dalje bili „šamioni“ u poštovanju verskih prava i sloboda“, zaključio je sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala