- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin i Erdogan razgovarali o situaciji u Ukrajini

© POOL / Uđi u bazu fotografijaVladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Teheranu
Vladimir Putin i Redžep Tajip Erdogan u Teheranu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Ruski predsednik i lider Turske Vladimir Putini Redžep Tajip Erdogan razgovarali su danas telefonom o situaciji u Ukrajini, saopštila je administracija turskog predsednika.
Kako se navodi, pored situacije u Ukrajini reči je bilo i o bilateralnoj saradnji Rusije i Turske, kao i o narednim koracima o razvoju saradnje.
Prema navodima kancelarije turskog lidera, Erdogan je ocenio i da je zadovoljan energetskom saradnjom sa Rusijom, isporukom ruskog gasa, kao i izgradnjom nuklearne elektrane u Turskoj i izrazio zahvalnost zbog efikasne podrške Moskve tokom zemljotresa.
Oglasio se i Kremlj koji je saopštio da je Erdogan pozitivno ocenio produženje Prehrambenog sporazuma za još 60 dana koji podrazumeva izvoz ukrajinskog žita i ukidanje sankcija na izvoz ruskog đubriva i prehrambenih proizvoda. Takođe se dodaje da je dogovorena i isporuka građevinskog materijala koji će biti iskorišćen za obnovu pogođenih regiona.
Takođe je izrazio i razumevanje prema inicijativi Moskve da se u potpunosti implementira taj sporazum pogotovo kada je reč o ukidanju ograničenja na izvoz ruskih proizvoda i đubriva.
Poslednji put su Putin i Erdogan razgovarali 26. februara.
Podsetimo, pre dva dana su ministar nacionalne odbrane Turske Hulusi Akar u telefonskom razgovoru sa ruskim kolegom Sergejem Šojguom razmotrio prehrambeni sporazum i istakao važnost neprekidnih isporuka žita.
Tokom razgovora je izraženo zadovoljstvo saradnjom u smislu proširenja prehrambene inicijative, koja je veoma doprinela rešavanju prehrambene krize.
Takođe, tursko Ministarstv je tada još jednom naglasilo da će Turska nastaviti da daje svoj doprinos obezbeđenju mira u regionu i pružanju humanitarne pomoći.
Tenkovi leopard 2 - Sputnik Srbija, 1920, 01.02.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Erdogan: Isporuka tenkova Kijevu je - rizična
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala