- Sputnik Srbija, 1920, 19.07.2021
Podkast
Sputnjik vam predstavlja svoju audio i video produkciju. Autorske emisije, ekskluzivni intervjui, analize gorućih pitanja, reportaže…

Kakvu su poruku poslali učenici koji su „isceljenje“ izabrali za reč godine | Orbita kulture

© Sputnik / Marijana KolakovićZid posvećen pismu i ćirilici u Pedagoškom muzeju u Beogradu
Zid posvećen pismu i ćirilici u Pedagoškom muzeju u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
U današnjoj emisiji razgovaramo o odnosu stripa i književnosti, martu kao mesecu filma i srpskoga jezika, ali i o živoj isceliteljskoj moći 30 godina starog „Pisma“ Ivana V. Lalića
Kakvu su poruku poslali učenici koji su „isceljenje“ izabrali za reč godine | Orbita kulture
Šta je sve obeležje druge po redu manifestacije „Mart – mesec srpskog jezika”, organizovane u celoj Srbiji sa ciljem boljeg razumevanja, očuvanja i negovanja srpskog jezika, da li je, pored toga što je jezik živ živ i naš odnos prema njemu, kao i kakvu simboliku u polje ukupnog promišljanja identitetskih tema (među kojima je i jezik) unosi reč „isceljenje“ koja je, prema mišljenju učenika, obeležila 2022. godinu – za „Orbitu kulture“ otkrivaju Vesna Lompar, direktor Društva za srpski jezik koje je i organizator akcije i Rajna Dragićević sa Katedre za srpski jezik beogradskog Filološkog fakulteta.
Živi li čovek po svojoj meri u grada kao mestu identiteta, u kakvom su odnosu umetnik i urbana sredina u kojoj stvara – pitanja su koja otvara izložba „Grad: mesto identiteta” otvorena u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. O postavci koju čini 130 dela iz svih postojećih zbirki ove ustanove i odgovorima koje su na temu grad – umetnik dali neki od naših najreprezantetivnijih likovnih stvaralaca razgovaramo sa jednom od pet kustoskinja Svetlanom Mitić.
Da li je vreme da se učini finalni korak u institucionalizaciji i kanonizaciji devete umetnosti u Srbiji, utoliko pre što naši umetnici znanjem i talentom odavno osvajaju svetske scene, zašto je važno formirati zvaničnu strip scenu, ali i u kakvom su odnosu strip i književnost – teme su četvorodnevnog samita koji je organizaovao Zavod za proučavanje kulturnog razvitka. O tome razgovaramo sa Jelenom Đorđević iz Zakropula i sa Vladanom Bajčetom sa Instituta za književnost.
Zašto je zbirka „Pismo“ Ivana V. Lalića kada je pre 30 godina objavljena prvi put dočekana kao prvorazredni pesnički događaj, osvojiši najviša priznanja i pohvale, zašto je „Pismo“ koje se ovih dana pojavilo opet u divot izdanju SKZ i danas važna knjiga koja sabira našu prošlost i sadašnjost na neponovljiv način – ua Orbitu kulture objašnjavaju tumači dela Ivana V. Lalića, Svetlana Šeatović i jedan od priređivača knjige Dunja Rančić.
Da li smatra da se svetskom premijerom njenog animiranog filma „Avanture karikature“ 30. marta na 70. Martovskom festivalu zatvara njen lični autorski krug, budući da je sve počelo 1975 na istom mestu i nagradom za prvo ostvarenje „Uvo“ – pitamo Veru Vlajić, scenaristu, crtača, animatora i filmskog reditelja.

O emisiji „Orbita kulture“

Orbita kulture“ prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.
U želji da afirmiše prave vrednosti, ostaje verna sopstvenom sloganu koji glasi: „Kada ima kulture, niko ne primećuje, a kada je nema — primete svi“.
Sputnjikovu „Orbitu kulture“ uređuje Dejana Vuković, a emituje se svake subote u 10.00 na talasima Radija Studio B.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala