- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ne zabrani UPC, monasi pozvali Zelenskog da poštuje zakone

© Wikipedia / i.Parfeniy - ParfeniyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Monasi Rovnenske eparhije kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve apelovali su na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da poštuje zakone zemlje i zauzeli su se za zaštitu Kijevsko-pečerkse i Počajevske lavre.
„Kao da su nas prebacili u sovjetsku prošlost. Vidimo kako žele da zatvore manastire, progone monahe, izvrgavaju ruglu naše sveštenstvo i vernike. Nas, građane Ukrajine, lišavaju prava i slobode da ispovedamo svoju veru. Obraćamo se vama, pozivamo vas da budete mudri, poštujete zakone države koji važe za sve bez izuzetka: i za vas koji ste na vlasti i za nas, običan narod“, navodi se u video-obraćanju.
Monasi su poručili da dižu glas u zaštitu igumana i bratstva Kijevsko-pečerske i Počajevske lavre.
„Ne – zauzimanju naših hramova, ne nacrtima zakona kojima se zabranjuje UPC, ne zatvaranju lavri, progonu monaha iz Kijevsko-pečerske lavre“, ističe se u poruci.
Podsetimo, početkom januara 2023. ukrajinske vlasti su oduzele Trapeznu crkvu kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, kao i Uspenski sabor – glavni hram lavre i dozvolile predstavnicima raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine da u njima služe liturgije. Nakon toga je nacionalni rezervat „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio monasima UPC da do 29. marta napuste zgrade lavre. Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko izjavio je da monasi kanonske UPC mogu da ostanu u lavri ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).
Značaj Kijevsko-pečerske lavre za pravoslavni svet bio je jedna od tema autorske emisije Ljubinke Milinčić „Moj pogled na Rusiju“:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala