Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Na ovoj aplikaciji ne mogu da vas špijuniraju, a možete da čitate necenzurisane vesti

© Sputnik / Lola Đorđević / Telegram Telegram
Telegram  - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Prethodnih godina mobilni telefoni su „dobili uši“. Armije IT stručnjaka i agenata bezbednosnih službi, trude se kroz napredne programe da uhvate svaku sumnjivu reč, lokaciju ili šifrovanu poruku. Kroz digitalno sito, „češljaju“ se razgovori i poruke. Na meti su svi ljudi – od pastira do naučnika, od domaćica do vojnika. Kako zaštiti privatnost?
Od pre dve godine, u Srbiji, na tržištu naprednih aplikacija za komunikaciju, pravi hit je „Telegram“. Ono što „Telegram“ izdvaja od konkurencije jeste to što je trenutno najbrži i najsigurniji javni kanal za dopisivanje. Pored toga, ova platforma nudi mogućnost plasiranja objava, poput drugih popularnih društvenih mreža. U eri tvrde cenzure, koja se sprovodi na zapadnim servisima, "Telegram" je otvorio vrata da se čuje i reč druge strane. Ruski mediji su zabranjeni u najvećem broju evropskih država. Sputnjik Srbija, preko Telegram kanala može da se prati širom planete – „mi govorimo ono što drugi prećutkuju“.

Najbrža i najsigurnija javna aplikacija

Od početka Specijalne operacije, ovu platformu je instaliralo više od milijardu ljudi. Aplikacija koristi MTProto protokol, i kompanija koja stoji iza aplikacije tvrdi da je Telegram trenutno najbrža i najsigurnija javna aplikacija.
„Privatnost svakog čoveka je svetinja. Pored želje da sačuva svoj razgovor, korisnici žele da dođu i do informacija koje nisu filtrirane. U današnjem svetu, gde imamo dosta cenzure, običan korisnik traži mogućnost slobode govora“, kaže Aleksandar Kovačević, IT stručnjak.
© Sputnik / Kirill Kallinikov / Uđi u bazu fotografijaAplikacija Telegrama na ekranu mobilnog telefona
Aplikacija Telegrama na ekranu mobilnog telefona - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Aplikacija Telegrama na ekranu mobilnog telefona
Prema njegovim rečima, „Telegram“ je platforma u kojoj je zaštićena komunikacija klijenata, a osnivači kompanije se hvale da je nemoguće da tajne službe uđu u prepiske klijenata.
Prema Kovačevićevim rečima, „Telegram“ ima mogućnost tajne prepiske sa bilo kojim kontaktom koji ima instaliranu aplikaciju, a tom prilikom nema traga na serverima kompanije.

„Korisnik može da postavi tajmer sa vremenom trajanja poruke. Nakon isteka vremena, prepiska se briše. Kao ključ za kriptovanje poruka može da se koristiti slika, što "Telegram" čini manje ranjivim od konkurencije. Pored lepog izgleda, jednostavan je i praktičan za korišćenje”, navodi ovaj IT stručnjak.

Telegram je za kratko vreme uspeo da pored istoka, otvori vrata i na zapadu planete.

Dostupan na svim operativnim sistemima

Telegram radi „u oblaku“ (cloud), što sa sobom nosi niz prednosti. Aplikacija je dostupna na svim popularnim operativnim sistemima, a korisnicima omogućava da porukama pristupaju na bilo kojoj lokaciji na svetu.
„Telegram karakteriše jednostavnost, čak i osobe koje se slabije poznaju savremenu tehnologiju mogu bez problema da komuniciraju. Performanse su odlične, brzina je na nivou postojećih kanala. Mogući su konferencijski razgovori, a u četovima su zaštićeni podaci. Između ostalog, umrežavanje je jednostavno. Korisnici na svojim aparatima dobijaju obaveštenja o drugim korisnicima koji su pristupili „Telegramu“. Kontakti se povezuju sa postojećima na telefonu“, objašnjava Kovačević.
© SputnikAplikacija Telegram Sputnjik Srbija
Aplikacija Telegram Sputnjik Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Aplikacija Telegram Sputnjik Srbija

Četovi bez ograničenja

Glasovni četovi na kanalima i u javnim grupama nemaju ograničenja broja učesnika. Razgovore uživo istovremeno mogu slušati milioni ljudi, a zahvaljujući tome svaki nalog na „Telegramu“ može postati i radio-stanica.
Zahvaljujući novoj opciji, glasovni četovi sada se mogu sačuvati i u obliku podkasta, spisak učesnika u diskusiji sada sadrži i njihove biografije, slušaoci se mogu javiti, odnosno „podići ruku“ kako bi učestvovali u diskusiji, a govornici se mogu priključiti četu u ime svojih kanala.
Kako navode osnivači (braća Durov), „Telegram“ nikada neće biti prodat drugoj kompaniji. Time se izbegava mogućnost da neka strana firma kupi aplikaciju, i na taj način dobije bazu korisnika i pristup serverima

Sputnjik hit na „Telegramu“

Od februara prošle godine, „Telegram“ je postao veoma popularan u Srbiji. Svakoga dana veliki broj korisnika instalira ovu aplikaciju na telefonu. Preko nje možete da pristupite kanalu redakcije Sputnjik Srbija. Budite u toku s najnovijim dešavanjima, komentarišite sadržaje u realnom vremenu i razmenjujte mišljenje s nama.
Čitajte vesti, gledajte video-sadržaje, analize koje ne možete da vidite na drugim sredstvima informisanja. Sputnjik Srbija je u vrhu popularnosti na teritoriji Balkana.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala