- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Kuća Jevrema Grujića, mesto na kome je srpska elita odlučivala o sudbini države

© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejIzložba „Pogled iza čipkane zavese“ u Etnografskom muzeju u Beogradu
Izložba „Pogled iza čipkane zavese“ u Etnografskom muzeju u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Zahvaljujući visprenim i mudrim potezima svojih narodnih prvaka, Srbija je u prvim decenija 19. veka, nakon sticanja nezavisnosti, doživljavala procvat. Jedan od onih koji je zaslužan za taj napredak bio je i srpski državnik i diplomata Jevrem Grujić.
Njemu u čast u Etnografskom muzeju otvorena je izložba „Pogled iza čipkane zavese“ koja kroz različite segmente privatnog života porodice Jevrema Grujića i njegovih potomaka, predstavlja procese evropeizacije srpskog društva.
Kroz izložene predmete moguće je stvoriti sliku otmenog života beogradskih porodica i na taj način pratiti formiranje i razvijanje društvenih elita u periodu od 1850. do 1950. godine.

Otmen život beogradskih porodica

Veoma jasno ustanovljeni običaji i maniri na svojevrstan način određivali su život viših slojeva stanovništva Beograda. Deo tog načina života bilo je i opremanje i ulepšavanja kuća i stanova, dekorisanje po ugledu na elegantne zapadnoevropske ambijente.
© Foto : Wikipedia/Javno vlasništvoJevrem Grujić
Jevrem Grujić - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Jevrem Grujić
Tako je i Jevrem Grujić 1896. godine za svoju porodicu podigao velelepnu vilu u Svetogorskoj ulici broj 17. Arhitekta Milan Kapetanović je zdanje projektovao u duhu francuskog neobaroka i neorenesanse, dok je dekoraciju na fasadi izveo poznati italijanski umetnik Domeniko d’Andrea u stilu zgrafita, što je redak slučaj u Beogradu.
Tokom 19. i 20. veka, u prostranim salonima ovog zdanja, organizovani su gradski balovi na kojima se okupljala društvena elita Srbije i diplomatski skupovi na kojima su politički i intelektualni prvaci tog vremena odlučivali o budućnosti mlade srpske države.

Mesto početka stvaranja Balkanskog saveza

Tu je potpisan tajni ugovor Srbije i Bugarske za oslobođenje Južnih Slovena 1912. godine, na kome je kasnije zasnovan Balkanski savez.
Dom porodice Grujić posećivale su mnoge značajne ličnosti, među kojima je i kraljica Marija Karađorđević, koja je dolazila nenajavljena i bez protokola.
© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzej/Ivana Masniković-AntićŠoljica i tacnica kraljice Natalije
Šoljica i tacnica kraljice Natalije - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Šoljica i tacnica kraljice Natalije
Pola veka kasnije, 1967. godine, u podrumu porodične kuće, otvorena je prva diskoteka u Beogradu, što je predstavljalo sociološki „bum“ u savremenoj istoriji grada.
Način života uglednih beogradskih porodica oslikavao je atmosferu takoreći idiličnog društva, punog harmonije i čovekoljublja.
Velika pažnja posvećivana je obrazovanju i kulturnom uzdizanju mladeži. Kućno vaspitanje i školski sistem imali su za cilj stvaranje sloja stanovništva koje će aktivno učestvovati u razvoju društveno-političke scene Srbije.
Svaki segment života imao je svoja prihvaćena, ali ne nužno i rigidna pravila - kako se organizovala čajanka, kako gala večera, na koji način se oblačilo, kako se ponašalo u društvu, koji su se kulturni događaji pratili i naravno iznad svega, kako se vodila briljantna konverzacija.
© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejMilica Milojević u salonu rezidencije Kraljevine Jugoslavije pred svoj prvi bal na Belgijskom dvoru 1931. godine
Milica Milojević u salonu rezidencije Kraljevine Jugoslavije pred svoj prvi bal na Belgijskom dvoru 1931. godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Milica Milojević u salonu rezidencije Kraljevine Jugoslavije pred svoj prvi bal na Belgijskom dvoru 1931. godine

Težnja srpskog društva ka prosperitetu

Upoznajući različite generacije ženskih članova porodice Grujić kroz njihove aktivnosti, od uređenja porodičnog doma po evropskom ukusu do rada u ženskim patriotskim društvima, saznajemo više o vrednostima jedne sredine i jednog vremena, kao i o položaju žena iz višeg društvenog sloja.
Društveni život prestonice, sagledan kroz lične predmete, odnosno kroz kulturno nasleđe porodice Grujić i njihovih naslednika, omogućava uvid u težnje srpskog društva ka novim pogledima na život, novim perspektivama i izazovima.
Potomci Jevrema Grujića - porodice Šećerović, Naumović i Conić, danas aktivno učestvuju u kulturnom životu Srbije kroz aktivnosti u porodičnom muzeju i brojne kulturne projekte u zemlji i inostranstvu.
© Foto : Sputnjiku ustupio Etnografski muzejMilica Ćurčić i Jelena Milojević na plaži u Ševeningenu 1918.godine
Milica Ćurčić i Jelena Milojević na plaži u Ševeningenu 1918.godine - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Milica Ćurčić i Jelena Milojević na plaži u Ševeningenu 1918.godine

Najstarija sačuvana venčanica u Srbiji

Dom Jevrema Grujića - Zbirka Šećerović Conić prepoznatljiv je simbol porodičnog kontinuiteta, tradicije srpskog nasleđa i mesto susreta prošlosti i budućnosti.
Preko 600 umetničkih predmeta krase enterijer ovog doma, među kojima se nalaze dela najvećih srpskih slikara, staro i retko oružje iz Prvog i Drugog srpskog ustanka, nameštaj iz 18. i 19. veka, darovi članova kraljevskih porodica, diplomatska prepiska, predmeti od srebra, porcelana i fajansa visoke zanatske izrade.
Otmenošću plene portreti velikana s potpisima Paje Jovanovića, Uroša Predića, Steve Todorovića, Miloša Tenkovića, Zore Petrović, kao i najstarija sačuvana venčanica u Srbiji iz 1850. godine, koja se sastoji iz nekoliko stotina hiljada srebrnih niti.
Steva Todorović, Postriženje Svetog Save, Privatna kolekcija Mitić - Sputnik Srbija, 1920, 27.12.2020
„Poleksija, volim Vas“ – kako je lepa ćerka Matije Bana ostala do smrti muza čuvenom srpskom slikaru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala