- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Kraj buma nemačkog tržišta nekretnina

CC0 / Pixabay / Berlin
Berlin - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Stanovi i kuće za jednu ili dve porodice su u poslednjem kvartalu pojeftinili za 3,6 odsto, najviše u poslednjih 16 godina, saopštio je nemački zavod za statistiku.
Pad je, sa minusom od pet odsto, bio još izraženiji u poređenju sa prethodnim kvartalom, prenose nemački mediji.
Uporediva promena poslednji put je zabeležena u prvom kvartalu 2007. U prethodnih godinu dana stanovi su tada pojeftinili 3,8 odsto, navode statističari.
"Ključni faktor je posustala tražnja. Kupci su uzdržaniji zbog povećanih troškova finansiranja i kontinuirano snažne inflacije", saopštio je zavod.
Krediti su poskupeli jer je Evropska centralna banka, obračunavajući se sa inflacijom, od letos znatno podigla osnovne kamatne stope, što se prelilo i na komercijalne bankarske pozajmice.
Uprkos povlačenju cena u poslednjem tromesečju, posle rasta u prva tri kvartala stanovi i kuće su na kraju 2022. bili skuplji 5,3 odsto nego 12 meseci ranije.
Prethodne godine, stanovi i porodične kuće su poskupeli za prosečnih 11,5 odsto, najviše od početka praćenja 2000.
Nekretnine su u poslednja tri meseca prošle godine uglavnom pojeftinile i u gradovima i u ruralnim oblastima, stanovi manje od porodičnih kuća.
U velikim nemačkim gradovima - Berlinu, Hamburgu, Minhenu, Kelnu, Frankfurtu, Štutgartu i Diseldorfu - kuće za jednu ili dve porodice su prosečno pojeftinile 2,9, a stanovi 1,6 odsto.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala