- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Gutereš: Voda treba da bude u centru globalne agende, potrebni i alternativni sistemi ishrane

CC0 / Pixabay / Čaša vode
Čaša vode - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Generalni sekretar UN Antonio Gutereš izjavio je na konferenciji svetske organizacije da voda, kao najdragocenije opšte dobro čovečanstva, ujedinjuje ceo svet i da zbog toga treba da bude u centru globalne političke agende.
Obezbeđivanje snabdevanja vodom predstavlja osnovno ljudsko pravo, napomenuo je Gutereš na konferenciji o vodama na sredini Dekade akcije za vodu, napominjući da je cilj održiva i pravična budućnost u snabdevanju za sve ljude na planeti.
Gutereš je ukazao da pitanje vode prolazi kroz niz globalnih izazova, navodeći da ona predstavlja najvažniji resurs koji omogućava održivi razvoj, borbu protiv siromaštva, podršku prehrambenim sistemima, otvaranje novih radnih mesta i napredak.
Sve nade čovečanstva za budućnost zavise, na neki način, od zacrtanog novog kursa zasnovanog na naučnoj praksi koji će oživeti Agendu akcije za vodu, istakao je Gutereš.
Prema njegovim rečima, potreban je razvoj novih, alternativnih sistema ishrane da bi se smanjila sadašnja neodrživa upotreba vode u proizvodnji hrane i poljoprivredi, objavljeno je na sajtu UN.
Potrebno je sačiniti i primeniti novi globalni informacioni sistem o vodama koji će odrediti planove i prioritete do 2030. godine, naglasio je Gutereš.
Prema njegovim rečima, treba integrisano pristupiti pitanjima voda, ekosistema i klime da bi se smanjile emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte.
Gutereš je rekao da se razmatra i imenovanje specijalnog izaslanika UN za vodu, prenosi Tanjug.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala