- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Našli su se na korak od potpunog rasula – zbog „trake razdora“: „I ja bih slično reagovao“

© AP Photo / Christophe EnaKilijan Mbape, Antoan Grizman
Kilijan Mbape, Antoan Grizman - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Antoan Grizman je žarko želeo kapitensku traku selekcije Francuske, posle odluke golmana Lorisa da se povuče iz nacionalnog tima, ali je selektor „Galskih petlova“ Didije Dešan na kraju rešio da je preda Kilijanu Mbapeu. To je dovelo do nesvakidašnje situacije, da tim na svaki meč izlazi s dvojicom kapitena.
Danima su francuski mediji pisali o razdoru u nacionalnom timu, ali su napadači sve demantovali u veličanstvenom trijumfu nad Holandijom od 4:0 u Sen Deniju u petak uveče kada je Mbape sjajno asistirao starijem kolegi za prvi gol.
„Fudbaler Atletika Antoan Grizman razmišlja da se povuče iz reprezentacije, pošto je selektor Dešan odlučio da kapitensku traku dodeli Kilijanu Mbapeu“, pisalo se prethodnih dana u francuskoj štampi.
I Dešan je zaista posle povlačenja golmana Lorisa iz nacionalnog tima odlučio da kapitensku dodeli Mbapeu, koji će predvoditi nacionalni tim u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2024. kao najmlađi kapiten u istoriji Francuske.
Grizman je imenovan za zamenika kapitena i videlo se na utakmici s Holanđanima da je, ma koliko bio povređen i nezadovoljan, prihvatio svoju sudbinu na kraju.

„Pričao sam sa Grizmanom, razumljivo je razočaran. Rekao sam mu da bih i ja slično reagovao na njegovom mestu, jer je on verovatno najvažniji fudbaler u eri Didijea Dešana. Nisam bolji od njega i zato ćemo zajedno, jedan do drugog, izvoditi tim na teren i pokušati da vratimo Francuskoj sjaj na globalnom nivou“, rekao je Mbape.

Francuski mediji podsećaju da je napadač Atletika omiljen u svlačionici zbog čega je očekivao da bude novi kapiten, pošto je za nacionalni tim odigrao 117 utakmica i postigao 42 gola.
Grizman (32) je, pride, i osam godina stariji od Mbapea, koji je za Francusku odigrao 66 utakmica i 36 puta se upisao u listu strelaca.
Ipak, selektor Dešan se odlučio za Mbapea posle onog inspirativnog govora u svlačionici na poluvremenu finala Mundijala protiv Argentine, kada su Francuzi bili u nokdaunu i gubili sa 2:0.

„Ovo je utakmica života, jednom u četiri godine. Ne možemo gore nego što smo igrali u prvom poluvremenu, znam da možemo da se vratimo“, urlao je Mbape, što je kasnije trglo njegove saigrače da nadoknade minus od dva gola i dođu do produžetka.

Inače, na snimku se vidi da je, dok je Mbape pokušavao da podigne saigrače, Grizman ćutke s peškirom sve posmatrao bez prevelike vere u preokret. Zato je na kraju morao da se pomiri sa ulogom zamenika.
*Pogledajte najnoviju epizodu Miljanovog kornera
Anketa
Da li ste zadovoljni izdanjem reprezentacije Srbije na početku kvalifikacija za Evropsko prvenstvo?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala