Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Dačić: Afrika uz Srbiju, dve trećine država ne priznaju Kosovo

© Sputnik / Lola ĐorđevićIvica Dačić
Ivica Dačić  - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Dve trećine država u Africi ne priznaju takozvanu nezavisnost Kosova, rekao je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.
Od 54 zemlje Afrike koje su članice Ujedinjenih nacija, svega deset priznaje nezavisnost Kosova, a Egipat je zamrznuo priznanje.
Da je proces priznavanja kosovske nezavisnosti u ozbiljnoj blokadi, potvrđuju i poslednji pokušaji prištinskih političara da ublaže svoje diplomatske neuspehe. Sudeći po akcijama bivšeg kosovskog predsednika Bedžeta Pacolija, Kenija je jedna od zemalja koju Kosovo pokušava da preokrene, iako je u januaru ova afrička država u dopisu Srbiji potvrdila svoj stav da ne priznaje kosovsku državnost.
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kazao je za Kurir da Pacoli može da priča svašta, ali da ga činjenice demantuju.
„Kenija nam je nedavno potvrdila da poštuje suverenost i teritorijalni integritet Srbije da ostaje čvrsto na poziciji da ne priznaje lažnu državu Kosovo. Džaba se Pacoli hvali. Činjenice govore da dve trećine Afrike ne priznaje Kosovo, već je uz Srbiju u njenoj borbi za očuvanje teritorijalne celovitosti. Od 54 zemlje koje su članice UN, svega 10 priznaju Kosovo, a Egipat je jedina koja je zamrzla priznanje“, naglašava Dačić.
Pacoli se prethodno na društvenim mrežama pohvalio ličnim prijateljstvom sa kenijskim predsednikom Vilijamom Rutom i vešću da je Kenija odlučila da prizna kosovske pasoše i da sarađuje sa Kosovom u oblastima od zajedničkog interesa.
Pacoli je poručio da je priznavanje pasoša prvi korak konkretizacije saradnje i da označava istorijski trenutak za diplomatske odnose Kosova sa Kenijom.
On je uz to objavio i pismo koje mu je poslao Ruto, ali se u njemu nijednom rečju ne pominje da je Kenija promenila stav o nepriznavanju nezavisnosti Kosova.
Predsednik Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 21.09.2022
SRBIJA
Vučić o zemljama EU koje nisu priznale Kosovo: Za neke sam siguran da neće ni priznati, u jednu nisam
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala