- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika podigla optužnicu protiv Rusa: Optužen da je špijunirao za Moskvu

CC0 / Pxhere / Lisice
Lisice - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Američke vlasti saopštile su da je podignuta optužnica protiv ruskog državljanina Sergeja Čerkasova koji se trenutno nalazi u pritvoru u Brazilu, zbog špijuniranja za rusku obaveštajnu službu i umešanosti u krivična dela u SAD u vezi sa malverzacijama sa vizama i bankovnim prevarama.
U objavljenoj optužnici se navodi da je Čerkasov došao u Brazil 2010. godine sa ruskim pasošem i da je navodno počeo da deluje kao ilegalni agent 2012. koristeći ime Fereira. Nakon toga je 2018. godine prešao u SAD nakon što je upisao postdiplomske studije na univerzitetu u Kolumbiji.
Čerkasov je takođe, kako se ističe u američkoj optužnici, navodno slao informacije o spoljnoj politici SAD ruskim obaveštajnim službama 2021. i 2022. godine, preneo je TAS S.
Takođe se navodi i da je Čerkasov pokušao da se zaposli u Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu 2022. godine, ali mu je zabranjen ulazak u Holandiju.
Inače, Čerkasov je uhapšen u aprilu 2022. godine u Brazilu pod optužbom za prevaru koja je, kako se navodi, proistekla iz njegovog korišćenja lažnog identiteta, a u julu te godine osuđen je na 15 godina zatvora zbog prevare.
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 19.01.2023
RUSIJA
FSB: Protiv američkog državljanina pokrenut krivični postupak zbog špijunaže
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala