- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ambasadori „udarili u zid“: Srpska jasno pokazala crvene linije Americi i Velikoj Britaniji

© AP Photo / Radivoje PavicicObeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci
Obeležavanje dana Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 25.03.2023
Pratite nas
Odlukom Vlade o prekidu diplomatskih odnosa sa američkim i britanskim diplomatama u BiH, Republika Srpska je pokazala gde su crvene linije i da je subjekt međunarodnih političkih odnosa, smatra profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.
Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u Bosni i Hercegovini zbog antidejtonskog delovanja.

Prekid diplomatskih odnosa sa Britanijom i Amerikom

Republika Srpska prisiljena je da prekine saradnju sa diplomatama obe ambasade i s tim u vezi traži od institucija Republike Srpske, predstavnika u zajedničkim institucijama na nivou BiH, organa lokalne samouprave kao i drugih javnih organa da ne sarađuju sa ambasadama SAD i Velike Britanije.
Vlada Republike Srpske je uverena da ovakvo delovanje ambasada SAD i Velike Britanije nije u skladu sa zvaničnim politikama tih zemalja prema BiH i zauzela je stav da prekid saradnje traje sve dok ambasade SAD i Velike Britanije ne prekinu praksu mešanja u unutrašnje stvari u BiH.
Vlada će Informaciju o prekidu saradnje sa američkim i britanskim diplomatama u BiH zbog antidejtonskog delovanja i zaključak dostaviti Narodnoj skupštini Republike Srpske.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je vlada Republike Srpske odlučila da predstavnici RS prekidaju odnose sa predstavnicima ambasada SAD i Britanije, jer podržavaju nelegitimno izabrane inostrane predstavnike u BiH.

Crvene linije Republike Srpske

Nezadovoljstvo prema anglosaksonskom bloku dugo se akumulira u Republici Srskoj, jer činjenica je da vrše mnogo pritisaka u korist bošnjačke strane, kaže za Sputnjik profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci Miloš Šolaja.
„Posebno u poslednjih nekoliko godina kod svih presuda Ustavnog suda BiH koji, praktično donosi nove ustavno-pravne norme i na određen način kažnjava Republiku Srpsku. Došlo se do zida kad je postavljeno pitanje imovine Republike Srpske i tu je postavljena crvena linija, jer imovina po Dejtonskom sporazumu pripada entitetima. Pokazalo se da je ova odluka donesena jer nijedan dijalog nije doveo do rezultata“.
Vlada Republike Srpske u Banjaluci - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
REGION
Vlada Republike Srpske usvojila odluku o prekidu kontakata sa ambasadama Britanije i SAD u BiH
Bez obzira što Republika Srpska nema ovlašćenja po Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, odlukom Vlade je pokazala da je unela deo svoje državnosti u Dejtonski sporazum, odnosno u bosanski ustav i da je subjekt međunarodnih političkih odnosa.
„Jedna od posledica mogla bi biti Deklaracija o nezavisnosti, što je ishod kog se na Zapadu strašno boje. Teško da će to moći u praksi lako da se sprovede, ali to bi ostalo istorijska činjenica i izvor stalne nestabilnosti u BiH. Mislim da bi daleko bolje bilo da se neke stvari reše diskusijom i da se odnosi u BiH svedu na onu meru kako je to izvorni Dejtonski mirovni sporazum predvideo“.

Reakcije ambasada – dvostruki standardi

Američka ambasada u Sarajevu ocenila je da odluka Vlade predstavlja „još jedan korak na opasnom putu kog je izabrao predsednik Republike Srpske Milorad Dodik“, a to je, kako se navodi, „put izolacije i autoritarne vladavine“
„Sve nepredvidljivije odluke Milorada Dodika štete interesima i reputaciji Republike Srpske“, saopštila je Ambasada Velike Britanije u Sarajevu, uz napomenu da samo država BiH ima nadležnost da donosi odluke o diplomatskim odnosima zemlje.
Šolaja smatra da su ambasade ponovile samo jedan niz uobičajenih formulacija koji se i ranije mogao čuti u sličnim prilikama, gde se kroz diplomatski jezik izražava protivljenje ali i ostavlja mogućnost za komunikaciju.
„Reakcije na ovu odluku ukazuju i na dvostruke standarde kojima se britanski i američki, ali i neki drugi diplomatski predstavnici služe u realizacijama politika svojih zemalja, često podržavajući odluke protivne interesima Republike Srpske i to na jedan nediplomatski način“, zaključio je Šolaja.
Milorad Dodik  - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
REGION
Dodik: Republika Srpska će proglasiti samostalnost ukoliko Šmit nametne zakon o imovini
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala