- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Severna Koreja testirala ofanzivni podvodni dron sa nuklearnim oružjem /foto/

© AP Photo / Lee Jin-manKim Džong Un posmatra testiranje nuklearnog podvodnog drona
Kim Džong Un posmatra testiranje nuklearnog podvodnog drona - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pratite nas
Pjongjang je testirao novi ofanzivni podvodni dron sa nuklearnim oružjem, izvestili su danas državni mediji, a severnokorejski vođa Kim Džong Un upozorio je da zajedničke vojne vežbe Južne Koreje i SAD treba da se okončaju, prenosi Rojters.
Tokom testa, novi severnokorejski dron se kretao pod vodom na dubini od 80 do 150 metara više od 59 sati i detonirao je nenuklearni teret u blizini istočne obale zemlje u četvrtak, saopštila je severnokorejska državna novinska agencija KCNA .
„Ovaj nuklearni podvodni dron za napad može da se rasporedi na bilo kojoj obali i luci ili da se odvuče površinskim brodom radi operacije“, navodi se u izveštaju KCNA, uz napomenu da je Kim lično nadgledao testiranje.
Na fotografiji koju su objavili državni mediji vidi se da se Kim smeje pored velikog objekta u obliku torpeda, ali on nije identifikovan kao novi dron.
Severnokorejski vođa je izrazio „svoju odlučnost da natera američke imperijaliste i južnokorejski marionetski režim u očaj zbog svojih izbora“, saopštila je KCNA, dodajući da je Kim upozorio neprijatelje da treba da odmah zaustave bezobzirne vojne vežbe protiv Severne Koreje.
Pjongjang je takođe saopštio da je u sredu lansirao krstareće rakete, tokom uvežbavanja taktičkih nuklearnih napada, potvrđujući ranije izveštaje južnokorejske vojske.
Krstareće rakete su bile opremljene "probnom bojevom glavom koja simulira nuklearnu bojevu glavu" i letele su 1.500-1.800 km, prema KCNA.
Najnovija testiranja Pjongjanga obavljaju se u trenutku kada su južnokorejske i američke trupe u ponedeljak pokrenule svoje najveće amfibijske vežbe iskrcavanja u poslednjih nekoliko godina, u kojima učestvuje američki amfibijski jurišni brod.
Severna Koreja je saopštila da vojne vežbe SAD i Južne Koreje zahtevaju od njenih snaga da se „spreme za rat većih razmera i pojačaju svoje nuklearne snage i po kvalitetu i po kvantitetu na prioritetnoj osnovi “.
Vašington i Seul tvrde da su njihove vežbe isključivo defanzivne i kritikuju testove Pjongjanga kao destabilizujuće i kršenje sankcija UN.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala