- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Perina rabona: Izvinjenje kao „skidanje okova“ za novi početak i stari cilj

© Foto: FSSDušan Vlahović, Aleksandar Mitrović
Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pratite nas
Srbija je ponovo na novom početku. Posle kraha na Mundijalu u Kataru gde smo ispali već u grupnoj fazi, a iskreno izvinjenje naciji selektor Dragan Stojković Piksi uputio je četiri meseca kasnije, vreme je za start kvalifikacija za Evropsko prvenstvo. Teško je izgovoriti, lakše je napisati – Orlovi tamo nisu bili od 2000. godine.
Agonija bezmalo traje četvrt veka i narod je više umoran od izgovora za propuštene prilike. Poslednja je bila čist zicer. Marakana, Škoti, ali promašen penal Mitrovića, tačnije odbrana Maršala zavila je Srbiju u crno, ostavivši je još jednom bez odlaska na kontinentalnu smotru.
Kormilar Ljubiša Tumbaković ekspresno je smenjen, usledila je inauguracija Dragana Stojkovića Piksija koji je doneo rezultat. Stvoren je ponovo kult nacionalnog tima, kao što je bilo za vreme Radomira Antića. Publika se u dobroj meri konačno vratila na stadion i bila vetar u leđa, Mitroviću, Tadiću, Kostiću i ekipi, koji su rivale rušili poput kegli.
Ali, onda je usledilo ono pravo – gde se ponovo pokazalo da Srbija nije turnirska ekipa. Po ko zna koji put snovi su raspršeni, surovo su skresana krila Orlovima koji su se brže bolje vratili kući.
Izostalo je obraćanje medijima i izvinjenje javnosti igrača i struke za još jedan rezultatski neuspeh. Čak ni selektor nije našao za shodno, bar javno da kaže, da je mizerija osvojen bod i poslednje mesto u konkurenciji sa Kamerunom, Švajcarskom i Brazilom.
Bila je ta jedna konferencija dva dana po povratku iz Dohe, ali na njoj je sve predstavljeno kao uspeh što se Srbija uopšte našla na Svetskom prvenstvu?! Od decembra do marta, prošlo je ravno četiri meseca da bi selektor Dragan Stojković konačno izustio ono što je trebalo još po povratku iz Katara.

„Dugujem izvinjenje naciji zbog očekivanja na Svetskom prvenstvu, bilo da su ona prenaglašena ili ne. Dugujem izvinjenje najviše onim ljudima koji su bili u Dohi, koji su nam pružali neverovatnu podršku, jer smo ih razočarali u rezultatskom smislu. Svi smo očekivali da ćemo proći prvi krug. Imali smo problema, ali ne tražimo alibi. Plasman na Evropsko prvenstvo trebalo bi da povrati ugled koji smo stvarali dve godine“, rekao je Stojković.

Čini se da je to ono što je nedostajalo kako bismo mogli da okrenemo novi list i budemo spremni za novi početak. Najbolji fudbaleri Srbije, doduše bez nekih koji su bili standardni u godinama iza nas, poput Nemanje Maksimovića, Darka Lazovića i Stefana Mitrovića, spremni su da odvedu Srbiju, gde joj je po kvalitetu mesto – na Evropsko prvenstvo 2024. godine u Nemačkoj.
Ne bi tek tako sajt koji se bavi statistikama i prognozama stavio Srbiju na visoko treće mesto od ekipa iz kvalifikacija koje bi trebalo da se plasiraju na EP. Pretočeno u procente, to je ogromnih 97,64 odsto.
Ali, ostavimo prognoze i super kompjutere po strani, fokusirajmo se na teren i na ono što čeka Srbiju u petak od 20 časova i 45 minuta kada je zakazana premijera sa Litvanijom.
„Redovna mušterija“ stigla je u četvrtak u srpsku prestonicu, predstavivši se porukom na ćirilici i jasno je da bi sve osim trijumfa i to ubedljivog, bilo iznenađenje.
„Da, mi želimo da učestvujemo na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Moramo da idemo korak po korak. Imali smo tešku grupu u kvalifikacijama za Mundijal, ali smo bili prvi. U Ligi nacija smo takođe bili najbolji u grupi. To dokazuje da srpski fudbal poseduje kvalitet. Imali smo klizanje na Svetskom prvenstvu. Pucali smo, ali smo promašili metu. Ovo je novi izazov i želimo da budemo deo najveće evropske smotre fudbala. Razmišljamo samo kako da pobedimo Litvaniju, a kad to prođe, onda da mislimo na sledećeg protivnika", rekao je Piksi.
Tri dana posle Litvanije sledi nezgodno gostovanje u Podgorici, selekciji Crne Gore. Jasno je da selektor Stojković i njegov stručni štab moraju da kalkulišu, kako bi imali na raspolaganju ono najbolje za dva izazova u samo tri dana.
„Spremamo tim. Zato smo ovde. Šta god da ja uradim, pisaće: 'Piksi šokirao, Piksi iznenadio!'. A ja samo gledam da uradim posao najbolje što mogu i da od ovih momaka izvučem maksimum. Ne zaboravite, posle Litvanije imamo još jednu utakmicu nadam se da ću napraviti dobru strategiju", istakao je Piksi.
Bio je vrhunski igrač, lider, dribler, a kao strateg je demonstrirao da Srbija pod njegovom dirigentskom palicom, koja je na terenu kapiten Dušan Tadić, forsira lepršav fudbal i igru na gol više.
Samim tim, nema razloga da po idealnim vremenskim uslovima koji će biti u petak uveče na stadionu „Rajko Mitić“, Mitrović i Vlahović ne pocepaju mrežu Litvanaca, a onda 27. marta budu pravi na vrućem gostovanju u Podgorici.
Pogledajte emisiju Sputnjik sport u kojoj je tema bio pad Novaka Đokovića sa prvog mesta ATP liste.
Futbol. Kubok Rossii. Matč Istra - Spartak - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
SPORT
Čudne pojave u četiri ujutru (ni)su usporile Ruse
Detalj sa utakmice Srbija- Švedska - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SPORT
Agonija Srbije traje četvrt veka, ali su prognoze ohrabrujuće
Fudbalska lopta - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
SPORT
„Redovna mušterija“ stigla u Srbiju uz poruku na ćirilici: „Dobar dan, Beograde“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala