- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

„Narod treba da se opameti“: Zašto su cene krompira i crnog luka otišle u nebo

CC0 / Pixabay / Crni luk
Crni luk - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pratite nas
Cene krompira i luka na pijaci u Čačku znatno su porasle poslednjih dana, a proizvođači iz tog kraja kažu da su uzrok tom povećanju suša, narasli troškovi proizvodnje i nedostatak jeftinog uvoza.
Proizvođač krompira iz Dragačeva Ratko Vukićević ocenio je da glavni razlog za visoke cene krompira i luka leži u sušnoj godini, ali i činjenici da je ove godine izostao jeftin uvoz, koji je, kako kaže, poljoprivednicima zagorčavo život.
"Osnovni razlog ove cene je podbačaj prinosa u prošloj sezoni zbog velike suše koja je bila u Srbiji, tako da je podbačaj 30-40 odsto rezultirao povećanjem cena. Drugi razlog su povećani troškovi, pre svega povećana cena đubriva, cena zaštitnih sredstava i goriva, a i takođe radne snage, em što je skupa, em što je nema", rekao je Vukićević za Tanjug.
Prema njegovim rečima, ranije su visoke cene obuzdavane jeftinim uvozom koga ove godine ipak nije bilo.
"Mi smo uvek iz Ukrajine, Litvanije, Belorusije imali jeftiniji krompir koji je nama uvek zagorčavao život zbog niskih cena. Iz Ukrajine normalno da nije bilo krompira ove godine, iz Belorusije dolazio je nešto jeftiniji krompi, ali oni sad više nemaju za izvoz. Iz Ukrajine normalno nema uvoza", rekao je Vukićević.
Poljoporivednici podsećaju da nekada na zapadu Srbije nije bilo kuće koja u bašti nije imala posađen barem red krompira i poneku leju crnog luka.
Dodaju da je izgleda kao da je došlo neko drugo vreme kada je lakše otići na pijacu i kupiti povrće po visokoj ceni, nego u njivu.
"Roba da bi imala neku cenu, kao što je krompir, sto dinara mora da odgovara kvalitetu po toj ceni", rekao je proizvođač iz čačanskog sela Mršinci Saša Ćendić.
Proizvođač iz čačanskog sela Trnava Zoran Ćiriman, podseća da je cena luka do skoro bila 100 dinara, a sada je do 150 dinara. Na početku godine cena luka iznosila je oko 60 dinara.
"Narod treba da se opameti, svako ima toliko da poseje dva kilograma luka i da ima za porodicu, da ne pita koliko je na pijaci", kaže Ćiriman.
Kilogram krompira na čačanskoj pijaci je sada oko 100 dinara.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala