- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatoviću veće šanse u drugom krugu, prava borba tek na parlamentarnim izborima

© AP Photo / Risto BozovicJakov Milatović
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pratite nas
U drugi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori 2. aprila kandidat Evrope sad Jakov Milatović ulazi sa najviše šanse za pobjedu budući da su mu podršku dali predstavnici ostalih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka koje su protivnici DPS-a i njegovog lidera Mila Đukanovića.
Prava borba, međutim, tek predstoji na parlamentarnim izborima u junu. Andrija Mandić (DF), Aleksa Bečić (Demokrate), Dritan Abazović (URA), kao i predstavnici ostalih parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka, koje su protivnici Mila Đukanovića, pozvale su pristalice da u drugom krugu predsjedničkih izbora glas daju Jakovu Milatoviću, kandidatu Evrope sad, u duelu sa aktuelnim predsjednikom države i DPS-a.
Prvi krug predsjedničkih izbora u Crnoj Gori potvrdio da je 60 odsto glasača dalo podršku onim kandidatima koju su protiv režima Mila Đukanovića, koji je uprvom krugu dobio 35 odsto podrške.
Analitičari se slažu da Milatović ima velike šanse da u drugom krugu porazi Mila Đukanovića i postane novi predsjednik Crne Gore, iako je aktuelni šef države u prvom krugu dobio 35 odsto glasova, a Milatović oko 29 odsto.
Analitičar Predrag Drecun za Sputnjik kaže da se ne može očekivati da baš svi glasači pojedinih stranaka, čiji su lideri pozvali da glasaju Milatovića, ispoštuju to, ali vjeruje da će kandidat Pokreta Evropa sad imati dovoljno podrške i postati novi predsjednik Crne Gore.

Milatović ima kapcitet za sinergiju

„Nijesam čuo da je ijedan lider neke partije do sada pozvao da se u u drugom krugu glasa za Mila Đukanovića, što znači da je on osuđen na podršku i glasove njegovih tradicionalnih političkih partnera, jednostavno ima nizak koalicioni kapacitet i limitirano je njegovo biračko tijelo. Odnos onih koji su protiv Đukanovića i za njega je 60 prema 40 odsto, protiv režima šefa DPS-a. Ne znam da li će u tim procentima biti i odnos glasova za Milatovića u drugom krugu, ostaje da se vidi”, navodi Drecun uz ocjenu da je Milatović veoma bilizu pobjedi.
Naš sagovornik vjeruje da je od sva tri kandidata partija koje su protiv Đukanovića, Jakov Milatović najbolje i najsigurnije rješenje za pobjedu protiv šefa režima.
“Milatović ima kapaciteta da naprvi najbolji sinergetski efekat, predstavnik je moderne Crne Gore, pripada generacijama mladih ljudi koji jesu glasali za nezavisnost države, ali je ujedno i vjernik Mitropolije crnogorsko primorske. Što je osnova za jedno suštinsko i mirno pomirenje Crne Gore unutar sebe, a ne samo deklarativno. Zato i mislim da na ovim izborima, koliko god da se Đukanovićev tim trudio da nađe neke nove glasače, Milatović će imati dovoljno glasova i veću podršku da on pobijedi u toj trci”, smatra Drecun.

Rovovska borba za parlamentarne izbore

Što se tiče parlamentarnih izbora, oni će biti sasvim drugačija priča od predsjedničkih, mišljenja je naš sagovornik.
“Nesumnjivo da sam Đukanović ima veči politički uticaj nego njegova partija. On je najavio još da će biti na čelu liste DPS-a na parlamentarnim izborima, a da će se nakon toga povući sa vrha partije. To može lako da bude destimulišuće za glasače te partije. Što se tiče ostalih partija, biće to rovovska borba za ulazak u parlament”, poručuje Drecun za Sputnjik.
Vesko Pejak iz NVO Alternative, koja je podržala Milatovića u prvom krugu, ističe da je činjenica kako je Đukanović u prvom krugu imao prednost od pet odsto glasova, ali da on nema sada odakle da pribavi novu podršku.
Podsjeća da je antiđukanovićevska koalicija u prvom krugu pređsničkih izbora imala tri jaka kandidata Milatovića, Mandića i Bečića, i sudeći po rezultatima prvog kruga, i podršku oko 60 odsto birača u Crnoj Gori.
“Pošto su Mandić i Bečić zajedno imali oko 30 odsto podrške u prvom krugu, pa i samo pozvali da se glasa za Milatovića, očigledno je da on ima rezreve da povuče, rekao bih do 35 odsto glasova, jer je bilo i onih glasača koji podržavaju antiđukanovićevsku koaliciju, ali koji su bili razočarani napadima među njima i njihovim ponašanjem, pa nijesu izašli na izbore”, tvrdi Pejak.

Ni dijaspora više ne podržava Đukanovića

Iako neki ukazuju da bi Đukanović mogao da dobije pomoć dijaspore, Pejak predviđa da se to ovog puta neće desiti niz nekoliko razloga.
“Prema informacijama koje mi imamo u Alternativi, slaba je zainteresovanost u dijapsori za drugi krug predsedničkih izbora. Iz DPS-a su im ponudili da će im refundirati troškove dolaska, ali ne i dati novac unaprijed, jer bi da kontrolišu kako ko glasa. Drugo, i svi iz dijaspore kad bi došli, glasali bi da se konačno promijeni ovaj režim - vide i oni dobro šta je uradio Crnoj Gori”, kaže Pejak.
Zbog svega navedenog on vjeruje da će Milatović glatko dobiti u drugom krugu izbora. Što se tiče narednih parlamenatrnih izbora, Pejak vjeruje da će to biti žestoka predizborna kampanja i borba za ulazak u parlament, ali potpuno drugačije od ove predsjedničke trke.
“Jednostavno, Pokret Evropa sad (PES) će, prema predviđanjiam Alternative, osvojiti do 35 odsto glasova, DPS će pasti na oko 30 odsto glasova, DF će se zadržati na 17 ili 18 oodsto, Demokrate i URA će imati po desetak odsto. PES-u će vjatar u leđa dati i izbor Milatovića za predsjednika Crne Gore. PES će imati najviše ministara, ali će opet biti borba ko će kontrolisati sektor bezbijednsoti, u kome mora doći do promjena. Dok ga je URA kontrolisala dvije i po godine, nikakvih promjena nije bilo. Dakle, vjerovatno će se formirati vlada bez DPS-a...” kaže Pejak za Sputnjik.
Interesantno je mišljenje analitičara u Crnoj Gori da Pokret Evropa sad navjiše ulazi u glasačko tijelo DPS-a: oni kadrovi vladajuće partije, koji žele da zadrže prvilegije, rado prelaze u redove PES-a.
Rezultati parlamentarnih izbora daće pravu sliku o političkoj snazi svakog političkog aktera u Crnoj Gori. Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović je rapisao parlamentarne izbore za 11. juni.
Anketa
Ko će pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori?
Predstojeći izbori u Crnoj Gori bili su jedna od tema emisije "Od četvrtka do četvrtka":
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala