- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Klovnovi glumice Vesne Čipčić: Moji veseli drugari

© Foto : Sputnjiku ustupilo Beogradsko dramsko pozorište/Dragana UdovičićMoji veseli drugari
Moji veseli drugari - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Pratite nas
„Moji veseli drugari”, tematska izložba crteža klovnova dramske umetnice Vesne Čipčić, biće otvorena na Svetski dan pozorišta – 27. marta u foajeu Beogradskog dramskog pozorišta.
Vesna Čipčić, dugogodišnja članica ansambla BDP-a, ostvarila je veliki broj zapaženih uloga u matičnoj kući, kao i na scenama širom zemlje, a veliku popularnost je stekla tumačeći likove u televizijskim i filmskim produkcijama.
Paralelno sa profesionalnim angažmanom, bila je posvećena i hobiju, crtanju klovnova.
„Događalo se da po dvanaest sati provedem za stolom sa olovkom i bojama u ruci družeći se sa svojim klovnovima. Zaboravljala bih da jedem i spavam. Oni su postali najintimniji deo mene. I najličniji i najradosniji”, kaže Vesna Čipčić.
Njeni likovni radovi izlagani su na više izložbi u Holandiji, Mađarskoj, kao i u rodnoj Kikindi.
„Organizatore izložbi u Holandiji i Mađarskoj molila sam da ispod svake slike, na holandskom, odnosno mađarskom, slažu i napišu 'prodata'. Bojala sam se da slučajno nekome ne padne na pamet da mi ih otuđi, da ne bih plakala za mojim klovnovima koji ama bašnikada ne plaču“, objašnjava Čipčić.
© Sputnik / V. L.Vesna Čipčić
Vesna Čipčić - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2023
Vesna Čipčić
Bilo je, napominje, raznih ponuda da svoje crteže izloži u Beogradu, ali je čekala poziv Juga Radivojevića:
„Beogradsko dramsko pozorište je moja druga kuća u kojoj sam postigla svoje najveće glumačke uspehe, u kome i danas igram. I zato mi je posebno drago što su moji 'klovnovi' upravo ovde, na najboljem mestu u ovom gradu”, kaže VesnaČipčić.
Izložbu će otvoriti likovna umetnica iz Mađarske Beata Rostas i reditelj Gorčin Stojanović.
O izložbi „Moji veseli drugari” Nenad Grujičić je zapisao: „Klovnovi Vesne Čipčić nemaju suze, oni su radosni i skakutavi, umiveni muzikom iz različitih instrumenata, komedijanti sa ozbiljnim namerama da razluče dobro i zlo“.
„Nema sumnje, ova umetnica je našla u svojim likovnim radovima utočište i beg od pomahnitalog žrvnja stvarnosti. Katarzični sev iz pokreta, gestova i mimike njenih klovnova, ima lekovito dejstvo i na publiku koja se najednom prene i ozari u susretu sa slikama”, ocenio je Grujičić .
Ekipa predstave Zaljubljeni Šekspir - Sputnik Srbija, 1920, 24.03.2022
KULTURA
„Zaljubljeni Šekspir“ dolazi u Beogradsko dramsko pozorište
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala