- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Izbačeni orao i „zvezde i pruge“: Američka država promenila zastavu staru 120 godina /foto/

CC BY-SA 3.0 / Wikipedia/Staplegunther, David Jolley / Doskorašnja zastava Jute (levo), zastava SAD i zastava Mormona osnivača Jute
Doskorašnja zastava Jute (levo), zastava SAD i zastava Mormona osnivača Jute - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Američka savezna država Juta zvanično je promenila svoju zastavu.
Zastava Jute promenjena je posle godina pokušaja dizajna nove zastave, pa čak i isprobavanja različitih izgleda. Guverner Spenser Koks potpisao je zakon i izdao izvršnu naredbu kojom se formalizuje promena, a dosadašnja zastava dobija oznaku „istorijske državne zastave“.
Promena u izgledu zastave je velika. Sada su na njoj stilizovana košnica, kao simbol ove države, postavljena na trobojku sa gornjim tamnoplavim poljem, belim u sredini i crvenim na donjem delu. Belo polje je stilizovano sa pet vrhova, koji simbolizuju planinski teren države. Na dosadašnjoj zastavi, koja je bila na tamnoplavom polju, nalazile su se dve američke zastave, poznate kao „zvezde i pruge“, orao kao simbol SAD, košnica i 1896, godina kada je Juta postala savezna država.
© AP Photo / Rick BowmerSenator Dan Mekej drži novu zastavu Jute
Senator Dan Mekej drži novu zastavu Jute - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Senator Dan Mekej drži novu zastavu Jute
Nova zastava izabrana je posle nekoliko godina napora da se dođe do novog dizajna, a na javni konkurs raspisan prošle godine stiglo je više od 5.700 predloga. Posle javnog glasanja građana, izabran je novi izgled, koji je usvojen u državnoj skupštini Jute.
Dosadašnja zastava Jute zapravo je zastava koja je dizajnirana još 1903. godine i sa manjim izmenama, najviše u koloritu, korišćena je do sada. Ona će važiti do 9. marta 2024. godine, kada na snagu stupa nova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala