- Sputnik Srbija, 1920
MULTIMEDIJA
Kada slika govori više od hiljadu reči! Kroz Sputnjikove foto-galerije, infografike i drugi multimedijalni sadržaj sagledajte svet iz drugačije perspektive.

Haos u Francuskoj: Blokiran pristup aerodromu, stala železnica, ugrožena proizvodnja struje /video/

© AP Photo / Jeremias GonzalezProtest u Francuskoj zbog penzione reforme
Protest u Francuskoj zbog penzione reforme - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
Francuski radnici, nezadovoljni zbog povećanja starosne granice za odlazak u penziju, blokirali su danas pristupe terminalu na pariskom aerodromu „Roasi-Šarl de Gol“, u okviru velikih protesta širom zemlje, što je primoralo neke putnike da tamo stignu peške.
Protest u blizini terminala jedan Roasi neće uticati na letove, saopštio je portparol aerodroma. Železničke usluge su u prekidu, neke škole su zatvorene, smeće je nagomilano na ulicama, a proizvodnja struje je ugrožena pošto i sindikati u elektranama vrše pritisak na vladu da povuče zakon, koji povećava starosnu granicu za penzionisanje sa 62 na 64 godine, prenosi Rojters.
Protestni skupovi su zakazani za danas širom zemlje, a zbog štrajka je blokirano skladište nafte i gasni terminal u severnom gradu Denkerku.
Prema odluci sindikata zaposlenih, terminal će biti blokiran do petka ujutru, a tog dana će odlučiti da li se štrajk nastavlja, rekao je Rojtersu izvor.
Francuska premijerka Elizabet Born upotrebila je prošle nedelje specijalnu proceduru da progura nepopularan predlog zakona o penzijama u parlamentu te zemlje bez glasanja, a predsednik Emanuel Makron je u sredu saopštio da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, uprkos porastu nezadovoljstva širom zemlje.
„Najbolji odgovor predsedniku su milioni ljudi u štrajku i na ulicama“, izjavio je Filip Martinez, vođa uticajnog radničkog sindikata CGT.
Loran Berže, šef najvećeg francuskog sindikata CFDT, rekao je za BFM TV da vlada mora da povuče zakon o penzijama.
Većina protesta je bila mirna, ali je bes narastao otkako je vlada progurala nacrt u parlamentu bez glasanja, pa je proteklih sedam noći u Parizu i drugim gradovima došlo do spontanih demonstracija sa paljenjem kanti za smeće, barikadama i sukobima sa policijom, prenosi Rojters.
Poslanici francuskog parlamenta posle glasanja o poverenju vladi zbog penzione reforme - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
SVET
„Nastavićemo“: Francuska vlada jedva preživela glasanje o nepoverenju, haos na ulicama /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala