- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Filharmonija izvodi muziku iz crtaća: Zvezda koncerta - klavir koji sam svira

© Foto : Marko ĐokovićFilharmonija svira za školarce: Zvezda koncerta - klavir koji sam svira
Filharmonija svira za školarce: Zvezda koncerta - klavir koji sam svira - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pratite nas
U Beogradskoj filharmoniji su počeli koncerti za školarce. Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Volkova Popovića, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova, a pridružuje im se i misteriozni instrument koji sam svira.
Pod nazivom „Nacrtani orkestar“, ciklus koncerata za mlađe školarce, „ispituje“ koliko današnje generacije poznaju antologijska animirana ostvarenja kao što su „101 dalmatinac”, „Porodica Kremenko”, „Tom i Džeri”, „Inspektor Gedžet”, „Aladin”, „Kralj lavova”...
Muzika ovog žanra toliko je slikovita i ubedljiva da radnja može da se zamišlja bez filmskog platna i televizijskog ekrana, zajedno sa Tamarom Marinković Tomić i Slavicom Perić u ulozi naratorki.
© Foto : Marko ĐokovićPod dirigentskom palicom mladog Vuka Volkova Popovića, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova
Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Volkova Popovića, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Pod dirigentskom palicom mladog Vuka Volkova Popovića, orkestar izvodi muziku iz poznatih crtanih filmova

Mačiji koncert uz klavir koji sam svira

Na kraju kocerta školarci imaju priliku i da pogledaju jedan od najčuvenijih crtaća svih vremena uz klavir koji muziku svira sam, bez pijaniste.
Mnoge generacije sećaju se antologijske epizode pod nazivom „Mačiji koncert” iz serijala „Tom i Džeri”. U ovom crtaću, centralnu ulogu ima klavir za kojim je mačak Tom kao pijanista, dok miš Džeri pokušava da ga omete.
U filharmonijskom izvođenju, zvezda koncerta je Stenvej Spirio, čudo od instrumenta i klavir poslednje generacije, kome se dirke same pokreću tako što je „Mačji koncert” deo mehanizma i datoteke čuda od instrumenta koji je već na prvim koncertima potpuno oduševio decu.
© Foto : Marko ĐokovićFilharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki
Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki - Sputnik Srbija, 1920, 23.03.2023
Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki
Filharmoničarke Tamara Marinković Tomić i Slavica Perić, u ulogama naratorki, godinama unazad animiraju brojne generacije dece uvodeći ih u orkestarski svet na zabavan i njima prilagođen način, a Vuk Volkov Popović, sa samo 23 godine po drugi put predvodi Filharmoniju na dečjim koncertima, ubedljivo gradeći svoju dirigentsku karijeru.
Koncerti za školarce održavaće se radnim danima do 31. marta, od 10 i 12 časova, u sali Beogradske filharmonije.
Violinistkinja Karolin Vidman - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
KULTURA
Filharmonijski koncert posvećen uspomeni na Zorana Đinđića: Sezona "Na dobrom putu" stiže u London
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala