- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu odlikovao pilote koji su presreli američki dron iznad Crnog mora /video/

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaVišenamenski lovac Su-27
Višenamenski lovac Su-27 - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Pilotima ruskog aviona Su-27 koji su presreli američki dron MQ-9 „riper“ iznad Crnog mora odlikovani su Ordenom za hrabrost.
Nagrade ima je na svečanoj ceremoniji uručio ruski ministar odbrane Sergej Šojgu.
Jedan od pilota ruskog Su-27, major Vasilij Vavilov, ispričao je da su ruski avioni manevrisali pored američkog drona „riper“ 14. marta iznad Crnog mora, kako bi on prekinuo svoj zadatak.
„Dežurali smo u okviru protivvazdušne odbrane, dobili komandu za poletanje i dve posade poletele su da presretnu bespilotnu letelicu koja se kretala sa ciljem narušavanja državne granice. Nakon poletanja približili smo se ovoj letelici, identifikovali je i izveli manevre kako bismo je primorali da odustane od izvršenja svog zadatka“, rekao je Vavilov.
Sa svoje strane, drugi pilot, major Sergej Popov, naglasio je da piloti nisu koristili oružje i nisu dolazili u kontakt sa bespilotnom letelicom.

Incident sa dronom iznad Crnog mora

Evropska komanda Oružanih snaga SAD saopštila je 14. marta da se ruski Su-27 „sudario“ sa američkim dronom MKu-9 iznad Crnog mora i da je bespilotna letelica pala u međunarodne vode. Navodno, ruski avion Su-27 namerno je ispustio gorivo na MK-9, zbog čega je propeler otkazao i dron je pao u međunarodne vode.
Rusko Ministarstvo odbrane nakon toga je saopštilo da je američki dron MQ-9 „riper“ pao u Crno more tokom oštrog manevrisanja u međunarodnim vodama blizu Krima.
Bespilotna letelica je sa isključenim transponderima letela u pravcu Rusije, narušivši granice područja privremenog režima korišćena vazdušnog prostora uspostavljenog za potrebe izvođenja ruske specijalne vojne operacije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala