- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Volodin: Isporuka municije sa osiromašenim uranijumom Kijevu dovela bi do globalne tragedije

CC BY-SA 2.0 / Defence Images / Challenger 2 TankChallenger 2 tank live firing during exercise
Challenger 2 tank live firing during exercise - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Isporuka municije sa osiromašenim uranijumom Ukrajini dovela bi do globalne tragedije koja bi prvenstveno pogodila Evropu, saopštio je predsednik Državne dume Rusije Vjačeslav Volodin.
„U Velikoj Britaniji su saopštili da će kijevskom nacističkom režimu biti isporučena municija sa osiromašenim uranijumom. Ta odluka će dovesti do tragedije svetskih razmera koja će prvenstveno pogoditi evropske države“, rekao je Volodin.
On je podsetio da je Vašington koristio sličnu municiju u Jugoslaviji i Iraku, što je dovelo do kontaminacije tog područja, kao i do naglog porasta onkoloških bolesti kod ljudi.
„Treba shvatiti da sledeći korak nakon isporuke municije sa osiromašenim uranijumom može da bude da kijevski režim upotrebi prljavu bombu ili taktičko nuklearno oružje“, upozorio je Volodin.
Kako je dodao, ako se to dogodi – neće biti povratka nazad.
„Vašington i njegovi sateliti (London, Brisel, Varšava) čine sve kako bi 'rat do poslednjeg Ukrajinca' postao 'rat do poslednjeg Evropljanina'“, zaključio je Volodin.

Rogozin: To bi bio ratni zločin

Bivši direktor „Roskosmosa“ Dmitrij Rogozin podsetio je da su zemlje NATO-a, koje su koristile municiju sa osiromašenim uranijumom u Iraku i Jugoslaviji, „uvodile najoštriju vojnu cenzuru na širenje informacija o posledicama njihovog sekundarnog uticaja na živote ljudi koji su preživeli granatiranja“.
„Nama, ruskim diplomatama koji smo radili u sedištu NATO-a u Briselu o tome su u poverenju govorile kolege iz Sekretarijata NATO-a. Smatra se da je glavna opasnost uranijuma toksičnost koja je milion puta opasnija za ljude od radioaktivnog izlaganja“, naglasio je Rogozin.
Kako je objasnio, usled udara ili eksplozije formira se uranijum oksid koji zagađuje područje i ulazi u respiratorni trakt ljudi, usled čega se pojavljuje rizik od raka.
„Ukoliko britanska vlada isporuči Ukrajini tu vrstu municije i ako je ukrajinska vojska bude koristila, to se u potpunosti može smatrati ratnim zločinom“, upozorio je Rogozin.
Zamenica britanskog ministra odbrane Anabel Goldi izjavila je ranije da će London pored slanja eskadrile borbenih tenkova „čelendžer 2“ u Ukrajinu, takođe poslati municiju, uključujući oklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Nakon toga je predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio da će Moskva biti prinuđena da reaguje ako kolektivni Zapad počne da koristi oružje sa nuklearnom komponentom.
Američke trupe koristile su municiju sa osiromašenim uranijumom tokom operacije „Pustinjska oluja“, bombardovanja Jugoslavije i invazije na Irak 2003. godine. Kao što su primetili stručnjaci, korišćenje ove municije može dovesti do onkoloških bolesti.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
RUSIJA
Zaharova: Zapad želi da uništi Ukrajinu municijom sa osiromašenim uranijumom – to bi bio genocid
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala