- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rjabkov: SAD da prestanu da se igraju vatrom

© Sputnik / Mihail Voskresenskiй / Uđi u bazu fotografijaZamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Rusija je spremna da se vrati razgovoru sa Sjedinjenim Američkim Državama o obnavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja (START) tek nakon što se u celini promeni neprijateljska politika Vašingtona. SAD moraju da se urazume i prestanu da se igraju vatrom, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Sergej Rjabkov.
On je u toku diskusije koju je organizovao klub „Valdaj“ dodao da američke vlasti moraju da prihvate realnost onakvu kakva jeste.
Prema njegovim rečima, u trenutnoj situaciji otvorene konfrontacije, s obzirom da su SAD faktički strana u ukrajinskom sukobu, sa Vašingtonom se ne može sarađivati kao ranije.
Diplomata je zaključio da sada ne može biti ni govora o bilo kakvim potencijalnim dogovorima sa SAD, koji se tiču obnove START-a.
Rjabkov je početkom marta objavio da je Rusija 28. februara predala SAD zvaničnu notu o obustavljanju učešća u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja (START).
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 28. februara potpisao zakon o obustavljanju učešća Rusije u Sporazumu o smanjenju količine strateškog ofanzivnog naoružanja.

Rusija će se braniti svim sredstvima

Diplomata je, pored toga poručio da je Moskva spremna da se brani svim sredstvima ukoliko Vašington bude obarao ruske letelice, koje se približe američkim u međunarodnom vazdušnom prostoru, kako je to predložio jedan od američkih zakonodavaca.
„Izjave (slične ovoj koju je dao američki senator Lindzi Grem) treba uzeti za ozbiljno, one odražavaju crtu spremnosti da se učini maksimalno kako bi nam se pričinila šteta na svim poljima. Rusija je spremna da se brani od agresivnih napada svim raspoloživim sredstvima, rekao je Rjabkov na marginama diskusionog kluba „Valdaj“.
Prethodno je američki senator Lindzi Grem (Južna Karolina) izjavio da ruski avioni u međunarodnom vazdušnom prostoru treba da budu oboreni ukoliko se približe vojnoj tehnici Sjedinjenih Američkih Država.
Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov odgovorio je na izjavu američkog senatora porukom da bi nameran napad na ruski avion u neutralnom vazdušnom prostoru bio bi otvorena objava rata nuklearnoj sili.
Nuklearna bojeva glava - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2023
RUSIJA
Rusija: Moramo biti spremni na najgore...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala