- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Putin nagradio legendarnog ruskog baletana

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaBaletski igrač Sergej Polunjin
Baletski igrač Sergej Polunjin - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Vladimir Putin je u Kremlju uručio nagrade u oblasti književnosti i umetnosti za dela za decu i omladinu, kao i nagrade za mlade umetnike među kojima je i baletski koreograf Sergej Polunjin.
Sergej Polunjin je rođen 20. novembra 1989. godine u ukrajinskom gradu Hersonu, osvojio je planetu svojim nastupima sa gotovo svim najvećim svetskim baletskim ansamblima. Karijeru je započeo 2006. godine, a sa 19 godina je postao najmlađi prvak londonskog Kraljevskog baleta u istoriji ove umetničke kuće.
Polunjin je nastupao i u Milanskoj skali, Boljšoj teatru, Pozorištu Stanislavski u Moskvi, londonskom Rojal Albert Holu i brojnim drugim scenama širom planete.
Poznat je i po svom buntovništvu protiv establišmenta i pozivima da se klasičan balet izvuče iz elitističkih krugova.

Od 2016. godine ima državljanstvo Srbije u kojoj je osnovao i Fondaciju „Sergej Polunjin“ sa ciljem da promoviše balet i igru najširoj publici, odajući počast klasičnom baletu, a uvodeći savremeni plesni izraz u interpretaciju.
Sergej Polunjin krajem prošle godine priredio je humanitarni koncert u Narodnom pozorištu u Beogradu. Tokom probe pred nastup, Polunjin je govorio za emisiju „Maša i ...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala