- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Meksički predsednik: Moguće je da su SAD odgovorne za diverzije na „Severnim tokovima“

© AP Photo / Danish Defence CommandMesto curenja gasa na gasovodu "Severni tok" u vodama Danske
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok u vodama Danske - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Predsednik Meksika Andres Manuel Lopez Obrador je nagovestio moguću odgovornost Sjedinjenih Američkih Država za diverzije na „Severnim tokovima“ i podsetio na istraživanje američkog novinara Sejmura Herša.
„Ako je reč o aktu nasilja, kako se onda dogodilo da je novinar, koji je nagrađivan u Sjedinjenim Američkim Državama, ubeđen da je vlada SAD organizovala diverziju na gasovodima koji iz Rusije idu ka Evropi?“, pitao je meksički predsednik.
On se prisetio istrage Herša na temu izvštaja Stejt departmenta o situaciji sa ljudskim pravima u svetu, u kojima se između ostalog tvrdi da Lopez Obrador „javno diskredituje“ novinare. Meksički lider je dokument okarakterisao kao „čisto politikanstvo“.
„Ako vi govorite o novinarstvu i slobodi, zašto onda ne oslobodite Džulijana Asanža? “, naveo je on.

Incidenti na gasovodima

Oštećenja na tri od četiri kraka gasovoda „Severni tok“ i „Severni tok 2“ otkrivena su 26. septembra 2022. godine. Nemačka, Danska i Švedska ne isključuju mogućnost da je reč o ciljanoj diverziji. Operator „Severnog toka“, kompanija „Nord strim AG“, saopštio je da je na gasovodima pričinjena neviđena materijalna šteta i da je nemoguće oceniti kada će oni biti popravljeni.
Dobitnik Pulicerove nagrade Sejmur Herš u februaru je objavio članak o svojoj istrazi o eksplozijama na gasovodima „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“. U njegovoj publikaciji se navodi da su tokom NATO vežbi „Baltops“ u leto 2022. američki ronioci postavili eksploziv ispod cevovoda „Severnog toka“, koji su Norvežani aktivirali tri meseca kasnije.
Nakon toga je list „Njujork tajms“, pozivajući se na izvore u američkoj administraciji, saopštio da su američki zvaničnici naveli da nisu pronađeni nikakvi dokazi navodne umešanosti ruskih vlasti u napade na gasovode „Severni tok“ i da novi obaveštajni podaci daju osnova da se pretpostavi da neka proukrajinska grupa stoji iza napada na gasovode.
Ranije je britanski list „Tajms" objavio da su zapadne obaveštajne agencije, nedelju dana nakon eksplozije, znale za ukrajinsku umešanost u sabotažu na gasovodima „Severni tok" i „Severni tok 2".
Nemački list „Cajt“ pisao je da su nemački istražitelji identifikovali brod sa kojeg je izvršena diverzija na gasovodima „Severni tok“, a da tragovi vode ka kompaniji u vlasništvu Ukrajinaca.
Prvi zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski - Sputnik Srbija, 1920, 14.03.2023
RUSIJA
„Uveriće se...“: Rusija poslala UN prepisku povodom istrage na „Severnim tokovima“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala