- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: Kina želi mir u Ukrajini, ali neće postavljati nerealne zahteve

© AP Photo / Andy WongKineske zastave
Kineske zastave - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Poseta predsednika Kine Si Đinpinga Rusiji pokazala je da Kina želi mir u Ukrajini, mada, Peking neće istupati sa nerealnim zahtevima, piše list „Saut čajna morning post“ pozivajući se na stavove eksperata.
Prema mišljenjima analitičara, predlozi Kine da se okonča sukob u Ukrajini mogu predstavljati pokušaj da se suprotstavi kritici da Peking podržava Moskvu i „pokaže da umesto toga on podržava mir“. Na Zapadu su kineski mirovni predlozi smatrani proruskim zbog nespremnosti da osude Rusiju i zatraže od nje da napusti Ukrajinu.
Kako smatra profesor međunarodnih odnosa na Sečuanskom univerzitetu Pan Čžunin, „mirni napori Kine su pokušaj da koriguje svoj položaj nakon prošlogodišnje izjave o tome da odnosi sa Rusijom nemaju granice, a što je izazvalo kritike“.

„Pozicija Kine je jasna. Mi podržavamo mir. U sličaju da Kina odluči da stane na stranu Rusije i pomogne joj u borbi protiv Ukrajine, to, očigledno, neće ići u prilog odnosima Kine sa Sjedinjenim Američkim Državama i Evropom“, rekao je kineski profesor.

Kako piše list, Kina je trenutno pod velikim pritiskom lidera iz EU, koji je pozivaju da iskoristi svoj uticaj na Rusiju kako bi se sukob završio.
Profesor međunarodnih odnosa Narodnog univerziteta Van Ivej smatra da će se Kina, verovatno, susresti sa velikim pritiskom u 2023. godini, s obzirom na predstojeće samite sa učešćem evropskih lidera. Pritom, smatra ekspert, Kina je realna na temu toga šta može da postigne u ukrajinskom pitanju i ne očekuje momentalan prekid vatre, već konsenzus koji bi odgovarao svim stranama.
Si Đinping, smatra Van Ivej, neće postavljati nerealne zahteve, koji u ovoj etapi neće prihvatiti predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski.
„Ishod konflikta za sada nije jasan. Kina ne može da stoji na jednoj strani i da se suprotstavlja drugoj. Takođe, neće postavljati nerealne zahteve na temu teritorije i povlačenja vojske“, zaključio je kineski ekspert.
Predsednici Kine i Rusije, Si Đinping i Vladimir Putin, posle sastanka u Kremlju - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
Nova era odnosa između Pekinga i Moskve, rađa se svet jednakih
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala