- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Šaćiri ne dolazi u Srbiju, a Džaka poručuje: „Moje poreklo i krv su tzv. Kosovo“

© AP Photo / Antonio CalanniĐerdan Šaćiri i Granit Džaka
Đerdan Šaćiri i Granit Džaka  - Sputnik Srbija, 1920, 22.03.2023
Pratite nas
Reprezentacija Švajcarske gostovaće 25. marta u Novom Sadu, ali neće igrati protiv Srbije, već će Belorusija odlukom UEFA tu otvoriti kvalifikacije za Evropsko prvenstvo. I dok Džerdan Šaćiri neće ponovo doći u Srbiju jer je povređen, Granit Džaka, koji takođe vuče korene iz južne srpske pokrajine, pričao je da je tzv. Kosovo njegovo poreklo i krv.
Kad god se sastanu Srbija i Švajcarska to je nešto više od igre, oseća se tenzija, pre utakmice, tokom meča, a posle se dugo raspreda o onom što se dešavalo.
Sve je počelo prljavom provokacijom Granita Džake i Džerdana Šaćirija na Mundijalu u Rusiji, kada su slavili golove protiv Srbije pokazjući rukama dvoglavom Orla, što je simbol Velike Albanije.
Obojica su poreklom sa Kosova i Metohije, a na terenu obožavaju da provociraju srpske fudbalere. Taj trend nastavljen je i na Mundijalu u Kataru, gde je žreb ponovo u istu grupu svrstao Srbiju i Švajcarsku. Sajdžije“ su ponovo bile kobne po naš nacionalni tim koji je završio učešće već posle tri uvodna meča, dok je tim Murata Jakina prošao u nokaut fazu.
Lazar Samardžić - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SPORT
„Majko, Srbija zove“ – Lazar se oprostio od Nemačke
Šaćiri se za razliku od meča u Rusiji smirio, dok je Džaka konstantno dobacivao Mitroviću i ostalim srpskim fudbalerima, a posebno je ostao upečatljiv njegov fizički sukob sa golmanom Vanjom Milinković-Savićem. Vanja ga je ogromnim rukama uhvatio za gušu nakon što je prešao sve granice fer-pleja, prethodno se Džaka našao u klinču i sa Nikolom Milenkovićem, koji važi za izuzetno smirenog momka na terenu i van njega, pa je jasno koliko je Granit bio nekorektan.
Šaćirija, koji nastupa u MLS ligi za ekipu Čikago Fajer, zbog povrede neće biti ponovo u Srbiji, pretghodni put je sa Liverpulom gostovao Crvenoj zvezdi na Marakani, ali u Novi Sad stiže vezista Arsenala.
Neposredno pred Džakin dolazak u Srbiju objavljen je dokumentarni film švajcarske fudbalske reprezentacije pod naziom „The Pressure Game“, koji se sastoji od šest epizoda i opisuje put Švajcarske do odlaska na Mundijal u Kataru.
Tokom snimanja pomenutog dokumentarca ekipa zadužena za snimanje posetila je Džaku u Londonu, koji je osim fudbalskih stvari odlučio da priča o dvojnom državljanstvu koje poseduje i pripadnosti takozvanom Kosovu.
„Ponosam sam što igram za Švajcarsku, ali moje poreklo i moja krv je takozvano Kosovo. Ne razumem zbog čega se o meni pišu samo negativne stvari“, rekao je Džaka u četvrtoj epizodi dokumentarca „Igra pritiska“.
Takođe, provokator Džaka se osvrnuo i na sukobe s fudbalerima Srbije tokom susreta na Mundijalu u Kataru.
„Postavio sam sebi cilj da budem pozitivan na terenu. Onda se desi nešto loše i opet sam 'nestao'“, rekao je Džaka koji će 25. marta gostovati u Novom Sadu sa Švajcarskom u meču protiv Belorusije na startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.
Pogledajte emisiju Sputnjik sport u kojoj je jedna od tema bila i odlazak na Evropsko prvenstvo.
Selektor fudbalera Srbije Dragan Stojković Piksi  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SPORT
Kvalifikacije nisu ni počele – a Piksi dobio novu lošu vest
Menadžer Liverpula Jirgen Klop - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
SPORT
Klop navikao da „nišani“ srpske veziste – još jedan Srbin na čuvenom Enfildu?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala