Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučević iz Brisela: Posle Ohrida pozicija Srbije nešto bolja

© Sputnik / Lola ĐorđevićMinistar odbrane Miloš Vučević
Ministar odbrane Miloš Vučević - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Ministar odbrane Republike Srbije Miloš Vučević izjavio je danas posle Šuman Foruma EU u Briselu da nakon razgovora u Ohridu postoji utisak da je Srbija bila konstruktivniji partner u Ohridu.
„Mogu da kažem da ima pozitivnih pogleda nakon razgovora u Ohridu i da je pozicija Srbije nešto bolja. Sa ljudima sa kojima sam ovde razgovarao, utisak je da je Srbija bila više konstruktivni partner u Ohridu. Ništa nije završeno ni potpisano ali se ide u normalizaciju srpsko-albanskih odnosa“, izjavio je on.
Vučević je imao susrete sa Davidom Mek Alisterom koji je predsednik Komiteta za spoljne poslove Evropskog parlamenta, zatim sa ministrima odbrane Bugarske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, i sa komesarom Oliverom Varheljijem.
„Nije lako sve to što čujemo za nas ali dobro, moramo biti realni da razumemo koji je ambijent koji nas okružuje“, kaže ministar.
On je naveo da je fokus Šuman Foruma bio na ukrajinskoj krizi i daljoj podršci EU i NATO pakta Ukrajini.
„I svakako sve ono što može da predstavlja opasnost za Evropsku uniju“, kaže Vučević.
On kaže da ne očekuje da će uskoro da se prekine sukob.
„Velika igra velikih igrača. Mogu da kažem da ne sluti na mir skoro. Naša ključna uloga je da preživimo sve ovo. U ratu velikih, mali najčešće stradaju, to smo istorijski više puta iskusili. Naravno nama je za nijansu komplikovanija situacija imajući u vidu Kosovo i Metohiju. Mi kao zemlja kandidat za članstvo, vojno neutralna država sa problemima Kosova i Metohije. Nije ista primena aršina kao što je narativ oko Ukrajine. Gde se insistira na nepovredivosti granica, suverenitetu međunarodno priznate države. Sa čim Srbija nema nikakav problem. Naprotiv. Sa druge strane, nama se ne priznaje i ne prihvata takva pozicija“, ističe ministar, preneo je Tanjug.
Na novinarsko pitanje da komentariše izložbu o Alojzu Stepincu koju je hrvatska poslanica organizovala u Evropskom parlamentu, Vučević kaže da „to nije dobro ni za Evropu, a da je, ako Evropa prihvata takve sadržaje, on zabrinut.
„To je sve za nas, i kao državui kao narod, veoma frustrirajuće. U srcu Evrope gde se govori o demokratiji o borbi za slobodu i ravnopravnosti, imate izložbu posvećenu vikaru Nezavisne Države Hrvatske kao ratnom zločincu. Svi slušamo da treba osuditi svaki zločin, da treba kazniti one koji su osumnjičeni ili počinioci sličnih krivičnih dela i istovremeno na istom mestu imamo izložbu posvećenu nekome ko je zvanični pravosnažno osuđen kao ratni zločinac. Čuli smo različita mišljenja, od toga da ne možete da sprečite nekog poslanika da organizuje izložbu, da je to u malom prostoru. To nije prijatno i mislim da je šamar za celu Evropu. Izložba nekome ko je bio duhovni predvodnik genocidne i nacističke države kao što je bila Nezavisna Država Hrvatska. To nije dobro ni za Evropu, a ako Evropa prihvata takve sadržaje onda sam i za Evropu zabrinut“, naglasio je Vučević.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala