Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

U izveštaju Stejt departmenta i pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova

© AFP 2023 / NICHOLAS KAMMZgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu
Zgrada američkog Stejt departmenta u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
U izveštaju Stejt departmenta o ljudskim pravima na Kosovu za 2022. godinu nalazi se i pitanje eksproprijacije zemljišta na severu Kosova.
U izveštaju se navodi da su Srbi izuzetno zabrinuti povodom odluke Vlade Kosova da im konfiskuje zemljište.
"Kosovski Srbi u Zubinom Potoku i Leposaviću izrazili su zabrinutost da vlada ekspropriše zemljište za policijske stanice i srodnu policijsku infrastrukturu (optičke kablove, puteve...) bez poštovanja odgovarajućeg procesa i zakonskih procedura“ navodi se u izveštaju.
Kako se dalje navodi, građani oba lokaliteta podneli su žalbe svojim opštinama. Opština Zubin Potok sklopila je ugovor sa advokatom koji je u oktobru podneo pravnu žalbu u ime građana koje zastupa, prenosi Kosovo onlajn.
"Preliminarna pravna procena međunarodne organizacije ustanovila je da proširenje puta i uspostavljanje četiri nova objekta kosovske policije u dve opštine nisu sprovedeni u skladu sa zakonskim normama o eksproprijaciji. Organizacije civilnog društva prijavile su neobičnu prirodu odluka o eksproprijaciji, koje su donete tek kada su radovi počeli", piše u izveštaju Stejt Departmenta.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala