- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Spasavanje švajcarske banke moglo bi da ugrozi zapadno tržište obveznica

© AP Photo / Richard DrewBerza
Berza - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Spajanje dva najveća švajcarska zajmodavca, Credit Svis i UBS, moglo bi da ima negativan uticaj na čitavo zapadno tržište obveznica, objavio je Blumberg u ponedeljak, pozivajući se na analitičare.
UBS je u nedelju pristao da za tri milijarde franaka kupi Kredit svis, koji je bio na ivici nelikvidnosti zbog gubitka poverenja investitora i kupaca. Švajcarske vlasti dale su državnu garanciju od 9 milijardi franaka za potencijalne gubitke od imovine Kredit svisa i 100 milijardi franaka pomoći za likvidnost švajcarske centralne banke.
Međutim, kao deo sporazuma, švajcarski regulator finansijskog tržišta naložio je Kredit Svisu da otpiše na nulu oko 16 milijardi švajcarskih franaka svojih obveznica dodatnog nivoa 1 (AT1), sa ciljem da ojača kapital banke i reši probleme sa likvidnošću.
AT1 obveznice su rizičniji oblik bankarskog duga, koji su nastali u jeku svetske finansijske krize 2008. godine, i predstavljaju vrstu duga koji omogućava bankama da prenesu rizike na investitore umesto na poreske obveznike u slučajevima finansijskih poteškoća. Investitori su ih smatrali privlačnim zbog veće kamate zbog činjenice da nose veći rizik od običnih obveznica.
Dok će vlasnici tih obveznica ostati bez ičega, akcionari kredit svisa će dobiti 3,23 milijarde dolara po novonastalom ugovoru, uprkos činjenici da obveznice tradicionalno stoje iznad akcija u bankarskoj hijerarhiji. Situacija je razbesnela vlasnike obveznica, izveštava Blumberg, jer se sada plaše da bi vlasti u drugim zemljama mogle slediti primer švajcarske vlade.
„Zapanjujuće je i teško je razumeti kako mogu da preokrenu hijerarhiju između vlasnika AT1 i akcionara... Brisanje vlasnika AT1 uz plaćanje značajnih iznosa akcionarima protivno je svim principima i pravilima rešavanja koja su dogovorena na međunarodnom nivou posle 2008. godine“, ocenjuje Džerom Legras, direktor istraživanja kompanije Axiom Alternative Investments.
„Ovo jednostavno nema smisla… Akcionari ništa ne bi trebalo da dobiju, kristalno je jasno da su AT1 hijerarhijski sigurniji od akcija“, rekao je za Blumberg Patrik Kaufman, menadžer portfolija sa fiksnim prihodima u Aquila Asset Management.
Neki analitičari, međutim, smatraju da je otpis obveznica logičan korak, jer je to deo razloga zašto su nastale – kao način da se nametnu gubici poveriocima umesto poreskim obveznicima u slučaju bankrota, prenosi RT.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala