- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Drugi dan istorijske posete: Si na sastanku sa premijerom Rusije - pozvao Putina da poseti Kinu

© Sputnik / Dmitriй Astahov / Uđi u bazu fotografijaSi Đinping i Mihail Mišustin u Moskvi
Si Đinping i Mihail Mišustin u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Kineski predsednik Si Đinping koji se nalazi u trodnevnoj poseti Rusiji stigao je u zgradu gde će razgovarati sa ruskim premijerom Mihailom Mišustinom.
Uvaženog gosta dočekao je lično ruski premijer. Posle tradicionalnog rukovanja i ceremonije fotografisanja, počeo je sastanak.
Si je rekao da mu je drago što je upoznao Mišustina: zbog pandemije posete su bile onemogućene nekoliko godina. On je pozvao predsednika Rusije da ove godine poseti Kinu.
"Rusija je izabrana kao prva zemlja za posetu, pošto to odgovara istorijskoj logici – Kina i Rusija su najveće sile i strateški partneri“, rekao je Si Đinping u razgovoru sa Mišustinom.
Ruski premijer je istakao da Moskva i Peking pripremaju nove projekte koji će značajno povećati saobraćaj na transsibirskim i transazijskim rutama. Investicioni portfolio Ruske Federacije i Kine obuhvata 79 projekata u vrednosti od preko 165 milijardi dolara.
Očekuje se sastanak predsednika Kine i Rusije oko 13.00.
Kineski lider je u Moskvu stigao 20. marta, a državna poseta će trajati do 22. marta. Ovo je prvo putovanje Si Đinpinga u inostranstvo otkako je treći put izabran za šefa države. Kineski predsednik je u ponedeljak imao neformalni sastanak i večeru sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala