- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Si Đinping u Moskvi: Šta pišu strani mediji

© Sputnik / Alekseй Maйšev / Uđi u bazu fotografijaSi Đinping u Moskvi
Si Đinping u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Strani mediji, kako zapadni tako i kineski, veliku pažnju su posvetili poseti kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi. Svi se slažu da će od ove posete zavisiti kako će se dalje odvijati ukrajinska kriza.
Global Times
Topla dobrodošlica ruskog društva i rukovodstva, kao i supervisoka pažnja međunarodne zajednice, ukazuju da je poseta kineskog lidera važan diplomatski događaj. Ima razloga da se veruje da će poseta odnose između zemalja, koji su već na istorijskom vrhuncu, podići na još viši nivo.
Washington Post
Poseta je dugo očekivana i predstavlja simboličan zajednički stav protiv SAD i njihovih zapadnih saveznika. Dolazak kineskog lidera označio je produbljivanje saveza Kine i Rusije, a postao je i lični trijumf Putina.
Financial Times
Poseta Si Đinpinga je demonstracija privrženosti kineskog lidera ruskom predsedniku. Istovremeno, mogući poziv kineskog predsednika Zelenskom posle sastanka sa Putinom bi mogao da ukaže na to da to prijateljstvo ima i neka ograničenja.
South China Morning Post
Državna poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Rusiji trebalo bi da pošalje signal o neuspehu napora Zapada da izoluje Rusiju i Kinu.
List ističe skepticizam Sjedinjenih Država i njihovih saveznika u pogledu posredničke uloge Pekinga u ukrajinskom sukobu zbog činjenice da se Kina, po njihovom mišljenju, „teško može nazvati neutralnom stranom, s obzirom na njenu podršku Ruskoj Federaciji". Istovremeno, autor naglašava da uspeh kineskih diplomata u procesu obnavljanja diplomatskih odnosa između Irana i Saudijske Arabije može pomoći jačanju reputacije Pekinga kao posrednika.
Politico
Vladimir Zelenski lako može da kritikuje Mađarsku i Nemačku zbog veza sa Rusijom, ali ne želi da naljuti kineskog lidera Si Đinpinga takvim izjavama. List napominje da Kijev ima dobre razloge da ne kritikuje Kinu – da bi je zadržao „u igri” kao investitora, trgovinskog partnera i potencijalnog posrednika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala