- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Procurio novi plan EU za zabranu dizelaša i benzinaca: Šta se sve menja i koji je krajnji rok

© Sputnik / Lola ĐorđevićGužva u saobraćaju
Gužva u saobraćaju - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Evropska komisija predložila je dozvolu prodaje novih automobila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem i nakon 2035. godine ako su na klimatski neutralna e-goriva, pokazao je dokument objavljen u utorak.
Popuštajući pod nemačkim pritiskom, Komisija je sugerisala da bi takva vozila mogla biti dozvoljena od 2035. pod uslovom da se novim tehnološkim rešenjima onemogući njihova vožnja ako se koriste druga goriva a ne ekološka, proizlazi iz predloga Komisije nemačkom ministarstvu saobraćaja.
Ministarstvo je u ponedeljak saopštilo da razgovori s Komisijom o planiranoj zabrani novih motora sa unutrašnjim sagorevanjem od 2035. napreduju, alida ne može da saopšti kada će dogovor biti postignut.
Posle višemesečnih pregovora, Evropski parlament, Evropska komisija i države članice Evropske unije pristali su prošle godine na zakon koji bi od 2035. onemogućio prodaju automobila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem.
Nemačka je, međutim, u martu ove godine u zadnji čas objavila svoje protivljenje, tražeći da se nakon tog datuma dopusti prodaja novih automobila s motorima sa unutrašnjim sagorevanjem ako ih pokreću e-goriva.
Francuska ministarka evropski poslova odbacila je u utorak nemačko protivljenje zakonu prema kojem bi novi automobili koji se prodaju u EU od 2035. morali da imaju nultu emisiju SO2, i rekla je da treba podržati raniji sporazum.
„Treba da se držimo onog što je dogovoreno. Ne sumnjam da će Nemci pronaći dogovor sa svojim kolegama o tome“, rekla je ona novinarima u Briselu, preneo je „Jutarnji list“.
Električni automobil - Sputnik Srbija, 1920, 15.02.2023
EKONOMIJA
U EU od 2035. zabranjena prodaja automobila na benzin i dizel
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala