- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Privrednici i finansijeri: Inflacija za godinu dana između osam i 10 odsto

CC0 / Pixabay / Ekonomska kriza
Ekonomska kriza - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Predstavnici finansijskog sektora očekuju da će inflacija u februaru 2024. godine iznositi 8,0 odsto, što predstavlja nepromenjenu vrednost u prethodnih pet anketa agencije „Ipsos“, objavila je Narodna banka Srbije.
Prema rezultatima martovske ankete agencije „Blumberg“, očekivana inflacija za godinu dana unapred, niža je i iznosi 7,2 odsto.
Kratkoročna inflaciona očekivanja predstavnika privrede, za godinu dana unapred su se u prethodnih šest meseci stabilizovala i kretala oko 10 odsto, što je ujedno i vrednost očekivanja zabeležena u februarskoj anketi, navode iz NBS-a.
Kada je reč o inflacionim očekivanjima za dve i tri godine unapred, ona su i kod finansijskog sektora i kod privrede niža u odnosu na kratkoročna očekivanja.
Očekivanja predstavnika finansijskog sektora za dve godine unapred ostala su nepromenjena u odnosu na prethodnu anketu i iznose 5,0 odsto, dok su za tri godine unapred nastavila da se kreću u granicama cilja NBS, ali na nivou od 3,6 odsto, što je niže od očekivanja iz januarske ankete kada su iznosila 4,0 odsto.
Kada je reč o srednjoročnim očekivanjima privrednika, iz NBS navode da su ona ostala nepromenjena i za dve godine unapred iznose 7,0 odsto, a za tri godine 5,0 odsto.
Rezultati ankete, koji se odnose na dve i tri godine unapred, mogli bi da ukazuju na to da i finansijski sektor i privreda očekuju ublažavanje inflatornih pritisaka u narednom periodu i postepeno vraćanje inflacije u granice cilja u srednjem roku, preneo je Tanjug.
Kredi Svis - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
EKONOMIJA
Hoće li cunami iz Amerike uništiti bankarski sistem Evrope
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala