- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska crkva: Zelenski prezire milione ukrajinskih vernika

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaKupola Verhospaskog sabora u Moskvi
Kupola Verhospaskog sabora u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Vladimir Zelenski prezire milione ukrajinskih vernika uskraćujući kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi (UPC) pravo na postojanje, napisao je na Telegramu šef Sinodalnog odeljenja za odnose sa javnošću Moskovske patrijaršije Vladimir Legojda.
„Zelenski je, odbijajući da se sastane sa članovima Sinoda Ukrajinske pravoslavne crkve, ponovo pokazao nepoštovanje i prezir prema milionima ukrajinskih vernika koji su branili svoje pravo da se mole u crkvi u kojoj su se molili njihovi dedovi i pradedovi, gde su krstili decu i opevali mrtve“, napisao je on.
Dodao je da su ljudi jednim potezom pera lišeni osnovnog prava, odbijajući čak i da sasluša arhijereje koji predstavljaju milione vernika, jer je „neko preko okeana odlučio da Ukrajinska pravoslavna crkva nema pravo na postojanje“.
„Sličnu odluku su svojevremno doneli i oni koji su došli na vlast u Rusiji 1917. godine. Dalja istorija je svima poznata i ona se nije slučajno dogodila“, zaključio je on.
Sinod Ukrajinske pravoslavne crkve je pozvao Vladimira Zelenskog da učini sve što je moguće kako bi monasi nastavili da služe u Kijevsko-Pečerskoj lavri.
Ukrajinska pravoslavna crkva, kojoj pripadaju milioni vernika je pod neviđenim pritiskom, a nakon početka ruske specijalne operacije kijevski režim je organizovao najveći talas progona u novijoj istoriji.
Podsetimo, nacionalni spomenik „Kijevsko-Pečerska lavra“ ranije je obavezao monahe kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve da napuste zgrade koje su im pripadale do 29. marta.
Ukrajinska radna grupa za pripremu predloga i preporuka za organizaciju izvršenja pojedinačnih zadataka vezanih za rad religioznih organizacija, utvrdila je da je manastir prekršio uslov ugovora o korišćenju državne imovine. Komisija nije navela sadržaj i detalje kršenja.
Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko rekao da monasi kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) mogu da ostanu u Kijevsko-Pečerskoj lavri, ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).
Namesnik mitropolit Pavel (Lebed) u video poruci objavljenoj na Jutjub kanalu Lavre poručio je da se monasi Ukrajinske pravoslavne crkve, Moskovske patrijaršije (UPC-MP) neće iseliti iz lavre.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov uputio je pismo generalnom sekretaru UN i aktuelnom predsedniku OEBS-a u kojem je skrenuo pažnju na kršenja prava pravoslavnih vernika u Ukrajini i pozvao ih da utiču na Kijev kako bi sprečili nasilno iseljenje monaha iz Kijevsko-Pečerske lavre, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala