Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Malo im bilo u Jugoslaviji: London udara na crvenu liniju Rusije – Kijevu šalju uranijumsku municiiju

© AP Photo / Visar KryeziuPortugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije
Portugalski i italijanski vojnici KFOR mere radijaciju u Klini 2001. posle NATO agresije - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Ukoliko Britanija zaista pošalje Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom, to će biti crvena linija koju Rusija neće tolerisati. To je Moskva i ranije rekla i uzvratiće adekvatno, uveren je vojni analitičar i bivši oficir Milovan Bajagić, uz podsećanje da je ova municija prvi put korišćena u Srbiji i da je veoma opasna za zdravlje ljudi.
Rusija će biti prinuđena da reaguje ukoliko kolektivni Zapad počne da primenjuje naoružanje sa nuklearnim komponentama, poručio je ruski predsednik Vladimir Putin, nakon najave da Britanija u Ukrajinu šalje granate sa osiromašenim uranijumom.
"Ovo svedoči o tome da je Zapad odlučio da ratuje sa Rusijom do poslednjeg Ukrajinca i to na delu a ne na rečima", istakao je Putin.

Crvena linija za Rusiju

Ranije danas vest da će Britanija predati Ukrajini municiju sa osiromašenim uranijumom potvrdila je zamenica ministra odbrane ove zemlje Anabel Goldi, a isporuka bi trebalo, kako je rekla, da usledi uporedo sa isporukom eskadrile borbenih tenkova „Čelendžer 2“ Ukrajini i municije, uključujući protivoklopne granate koje sadrže osiromašeni uranijum.
Predsednik Rusije Vladimir Putin  - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
Putin: Rusija će biti prinuđena da reaguje na oružje sa osiromašenim uranijumom
Vojni analitičar i bivši oficir Milovan Bajagić za Sputnjik podseća da su Rusi već ranije upozorili da se takva municija ne isporučuje i da je to „crvena linija“ za njih.
„Granata sa osiromašenim uranijumom prolazi kroz oklop tenka kao kroz sir. Na žalost, to smo mi osetili na svojoj koži jer je osnovno dejstvo aviona A 10 koji je korišćen prilikom NATO agresije na SRJ da nosi upravu takvu municiju. Međutim, ako su Britanci to zaista najavili onda će od Rusije dobiti recipročne mere,“ uveren je Bajagić.
Ono što ovu municiju karakteriše, dodaje naš sagovornik, jeste da se koristi sa određenih jurišnih aviona.
„Sad, da li Ukrajina ima avione SU 25 ili poseduje neke druge ili borbene helikoptere … Ovaj sukob se pokazao kao priča sa otvorenim krajem i ništa nije isključeno,“ kaže Bajagić.

Jeftino i dostupno

Sam osiromašeni uranijum je, kako objašnjava naš sagovornik, izotop urana 235, kojeg karakteriše jako jeftina proizvodnja ali skupo skladištenje.
„Godine 1970. su utvrdili sa razvojem tenkova T 64 i T 72, a jednoj varijanti T 72 su dali nadimak po američkoj pevačici i glumici Doli Parton, da njihova municija ne može da probije oklop tenka. A pošto je municija s osiromašenim uranijumom jeftina i lako dostupna i jeftina za proizvodnju počeli su da je koriste,“ kaže ovaj analitičar.

Srbija bila proba

Bajagić dodaje da u svetu postoji oko 500 hiljada tona osiromašenog uranijuma, a pošto municija sa ovim sastojkom ima mnogo veću gustinu od olova, Amerikanci su napravili municiju uglavnom za topove kalibra od 30 i 20 milimetara jer je manji aerodinamični otpor a bolji je proboj oklopa.
„Prvi put municija sa osiromašenim uranijom se koristila na području Srbije, uključujući Kosovo i Metohiju gde je dobar deo, naročito u južnom delu Srbije, zagađen kao posledica primene te municije koja ozbiljno ugrožava zdravlje ljudi. Korišćenje je i razvijeno posebno za američki top i američki jurišni avion A 10 tanderbolt 2, koji su zvali ubica tenkova,“ pojašnjava Bajagić.

Proizvodnju priznaju samo Amerika i Britanija

Naš sagovornik ističe da su jedino Amerikanci i Britanci priznali proizvodnju municije sa osiromašenim uranijumom.
U Ukrajini je, objašnjava dalje Bajagić, moguće da pored toga što ovu municiju koriste za pomenute topove, može da se upotrebi i kod borbenih vozila.
„Mogu je koristiti na borbenim vozilima Bredli, na Strajkerima ili Lavovima AT i još nekim borbenim vozilima koja su Ukrajini ranije isporučena,“ navodi naš sagovornik.
Bajagić napominje da su Amerikanci i Britanci našli rupu u zakonu tako da ne postoji sporazum koji ograničava upotrebu municije sa osiromašenim uranijumom.
Inače, slične granate Zapad je koristio i tokom invazije na Irak.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
RUSIJA
„Jugoslovenski scenario“: Moskva o nameri Londona da šalje Ukrajini granate s osiromašenim uranijumom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala