- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Mađarska demantovala vest da je blokirala saopštenje EU povodom „naloga za hapšenje“ Putina

© Sputnik / Jurij Somov / Uđi u bazu fotografijaParlament u Budimpešti
Parlament u Budimpešti - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Mađarska je demantovala vest agencije „Blumberg“ koja je saopštila da je Budimpešta stavila veto na zajedničko saopštenje Evropske unije povodom naloga Međunarodnog krivičnog suda u Hagu za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina.

„To je laž. Istina je da je Mađarska izložila sledeći stav vrhovnom predstavniku EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepu Borelju: Mađarska je primila na znanje odluku Međunarodnog krivičnog suda i ne želi da je komentariše na bilo koji način. Međutim, ako vrhovni predstavnik ili bilo koja zemlja EU želi da dȃ izjavu, Mađarska se neće protiviti tome“, rekao je portparol Ministarstva spoljnih poslova Mađarske Mate Pacolaj, prenela je agencija MTI.

Blumberg je u ponedeljak objavio da je Mađarska stavila veto na objavljivanje zajedničke izjave zemalja EU o izdavanju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina zbog čega je navodno šef evropske diplomatije Žozep Borelj bio prinuđen da objavi saopštenje u svoje ime. Kako je saopštila agencija, stav Mađarske u vezi s izdavanjem naloga za hapšenje ruskog predsednika „možda će biti izražen” na sledećem samitu EU koji će biti održan u Briselu 23. i 24. marta.
Podsećanja radi, Međunarodni krivični sud u Hagu 17. marta izdao je naloge za hapšenje predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove zbog optužbi za „ilegalno deportovanje“ ukrajinske dece. Komentarišući ovu odluku, portparol Kremlja Dmitrij Peskov je napomenuo da Moskva ne priznaje jurisdikciju tog suda.
Međunarodni krivični sud u Hagu - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
SVET
Blumberg: Mađarska blokirala saopštenje EU o nalogu Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje Putina
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala