- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Hoće li buknuti i Njujork: Šta bi donelo hapšenje Trampa osim potvrde američkog totalitarizma

© AP Photo / Gerald HerbertAmerički predsednik Donald Tramp
Američki predsednik Donald Tramp - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Njujork se priprema za nerede koji bi mogli buknuti po čitanju optužnice bivšem predsedniku Donaldu Trampu koji je pozvao svoje pristalice da izađu na ulice u znak protesta. Barikade su podignute oko zgrade suda na Menhetnu, a gradonačelnik Njujorka izjavio je kako policijske snage pojačano prate situaciju na terenu kako ne bi došlo do eskalacije.
Tramp je prošle nedelje izjavio kako očekuje da će u narednih nekoliko dana biti uhapšen zbog istrage vezane za nezakonitu isplatu novca. Ukoliko bi taj postupak bio uspešno sproveden, Tramp bi postao prvi predsednik Sjedinjenih Američkih Država koji bi bio zakonski gonjen i optužen za određeni krivični postupak.
Donald Tramp je izrazio bojazan da bi moglo da dođe do oštrijih sukoba između njegovih pristalica i organa reda, poput onih koji su izbili na Kapitol hilu 6. januara 2021. godine.
Sagovornik Sputnjika, spoljnopolitički urednik američkog časopisa „Hronikals“, dr Srđa Trifković navodi kako je u središtu čitavog sudskog procesa pitanje establišmenta, kako demokratskog tako i rapublikanskog, a krajnji cilj je apsolutna neutralizacija Trampa.
Njemu se, kako objašnjava, na teret stavlja i podsticanje onoga što su svi na zapadu jednoglasno prihvatili kao pobunu, a što bi se moglo okarakterisati kao demonstracije nezadovoljnih glasača 6. januara 2021. godine na Kapitolu.
Postmoderna američka demokratija znači pridržavanje ideoloških diktata dvostranačkog establišmenta koji vidi Trampa kao remetitelja i od početka su ga videli kao takvog, rekao nam je Trifković.
© AP Photo / Morry GashKrajnji cilj istrage o nezakonitoj isplati novca je politička eliminacija Trampa
Donald Tramp i Džo Bajden tokom predsedničke debate - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Krajnji cilj istrage o nezakonitoj isplati novca je politička eliminacija Trampa

Prezreni i prokazani

On napominje da se kampanja „blaćenja“ Trampa i svih onih koji ga podržavaju vodi još od 2016. kada je tadašnji protivkandidat Hilari Klinton njega, njegove pristalice i glasače nazvala „prezira dostojnim“.
Trifković veruje da se na Zapadu pravni instrumenti koriste zarad ostvarivanja unapred zacrtanog i ideološki određenog cilja političke eliminacije protivnika i navodi kako se takve stvari često viđaju, od slučaja Gerta Vildersa političara iz Holandije, do Alternative za Nemačku koja je po presudi nemačkog saveznog suda stavljena pod policijski nadzor.

Zapadna demokratija – totalitarna sloboda

Današnja zapadna demokratija funkcioniše po principu totalitarizma umotanog u plišanu rukavicu, izjavio je Trifković.
On napominje da se u čitavoj aferi političke likvidacije bivšeg američkog predsednika neće prezati ni od kakvih poteza, kakav je i ovaj povodom kojeg se vrši nova istraga protiv Donalda Trampa. U čitavom poduhvatu, govori Trifković, establišmentski lideri rapublikanske stranke zdušni su zagovornici i saveznici demokrata.
„Onaj ko se usprotivi ovakvom ishodu biće odmah prokažen kao mrzitelj, rasista, konspirativni teoretičar, a suština je da se delegitimizuje različito mišljenje i to na način koji je daleko brutalniji i daleko direktniji nego što je bio u vreme Sovjetskog Saveza pod Nikitom Hruščovim ili Leonidom Brežnjevim", zaključuje Trifković.

Dugačak spisak navodnih nedela

Bivši Američki predsednik Donald Tramp već se sumnjičio za nezakonito trošenje novca iz kampanje, mešanje u izbore, finansijske malverzacije, pokušaj poništenja poraza na predsedničkim izborima 2020. i ilegalno čuvanje strogo poverljivih vladinih dokumenata u svojoj kući na Floridi nakon isteka predsedničkog mandata.
© Sputnik / Artur GabdrahmanovProtesti pristalica Trampa ispred Kapitola u Vašingtonu
Protesti ispred zdanja Kapitola u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Protesti pristalica Trampa ispred Kapitola u Vašingtonu
Najnoviji Trampov „zločin“ vezan je za nezakonito trošenje novca, a kancelarija okružnog tužioca Menhenta počela je početkom godine sa dostavljanjem dokaza poroti u sklopu istrage o uplati 130.000 američkih dolara glumici Stormi Danijels. Trampov nekadašnji član tima i „desna ruka“ Majkl Koen priznao je još 2018. krivicu za kršenje federalnog finansiranja kampanje kada je dogovarao isplate gospođi Danijels i još jednoj ženi. On insistira na tome da mu je sam Tramp naložio da prebaci sporni novac, dok advokat Robert Kostelo pobija ove tvrdnje izjavom da se Koen hvalio kako je sam uplatio novac navedenim ženama.
Donalda Trampa je do sada dva puta opozivao Predstavnički dom Kongresa – jednom zbog svojih stavova vezanih za američko uplitanje u sukob u Ukrajini, a drugi put zbog nereda na Kapitolu 6. januara 2021. koji su izbili nakon sumnjivo sprovedeog glasanja za mesto predsednika Sjedinjenih Američkih Država. Oba puta opoziv u Senatu nije prošao.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala