- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Biser Jonskog mora ove godine nedostupan za turiste zbog klizišta

© pixabayZakintos
Zakintos - Sputnik Srbija, 1920, 21.03.2023
Pratite nas
Čuvena plaža Navagio u istoimenoj uvali na Zakintosu u Grčkoj ovog leta ostaće zatvorena za turiste zbog straha od klizišta, objavile su grčke vlasti.
Plaža je svojevremeno proglašena najboljom na svetu, a prepoznatljiva je po belim liticama i tirkiznim nijansama Jonskog mora.
Odluku o zabrani pristupa plaži Navagio preporučio je tim stručnjaka Organizacije za antiseizmičko planiranje i zaštitu (OASP), nakon posete plaži 8. marta u okviru redovne bezbednosne provere. Tim OASP-a je rekao da postoji značajan rizik od klizišta zbog erozije okolnih litica.
„Bezbednost stanovnika i posetilaca je iznad svega i odluka je doneta uzimajući u obzir nove naučne podatke OASP-a i njegovog predsednika, profesora Efthymiosa Lekasa, s obzirom na veliki broj posetilaca na tom području tokom turističke sezone“, rekao je ministar turizmaVasilis Kikilias, prenosi „Kliks“.
Poseta plaži Navagio je već bila zabranjena za lokalno stanovništvo i posetioce od prošlog septembra, nakon što je potres jačine 5,4 stepena po Rihterovoj skali izazvao pad velikog kamenja sa okolnih litica.
Navagio je jedna od najprepoznatljivijih plaža Grčke čije su fotografije nasukanog broda sastavni deo brošura turističkih agencija. Istovremeno je i jedna od najposećenijih, a prošle godine su fotografije zagađenja izazvale zabrinutost.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala