- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruske zastave u Simferopolju - Sputnik Srbija

UŽIVO U mestu Džankoja na Krimu aktiviran PVO, jedan čovek ranjen

Pratite nas
U toku je 390. dan specijalne vojne operacije koju Rusija izvodi u Ukrajini. Nastavljaju za borbe za Artjomovsk. Ukrajina gubi svoje najbolje pilote dok čeka F-16, rekao je komandant ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva general Sergej Golubcov u intervjuu britanskom "Tajmsu".
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:21 20.03.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj potvrdio je da Evropska unija nema informacije da je Kina isporučila ili planira da isporuči Rusiji oružje.
„Nemam nikakve dokaze da je Kina isporučivala oružje Rusiji. Nemam nikakve dokaze da Kina planira da isporučuje oružje Rusiji“, rekao je Borelj odgovarajući na pitanje novinara na konferenciji za medije u Briselu.
Prema njegovim rečima, da Kina isporučuje oružje, o tome bi se znalo.
21:49 20.03.2023
Na Krimu aktiviran PVO, jedan čovek ranjen
Sistem protivvazduhoplovne odbrane aktiviran je u oblasti Džankoja na Krimu, jedan čovek je ranjen, a posledice se procenjuju, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.
„U oblasti Džankoja aktiviran je PVO. Prema prvim podacima, geleri su oštetili jednu privatnu kuću i prodavnicu. Nažalost, jedan čovek je ranjen. Na lice mesta je otišao zamenik predsednika Saveta ministara Republike Krim Igor Nikolajević Mihajličenko“, rekao je Aksjonov.
18:15 20.03.2023
Ukrajina je već dobila norveške tenkove „leopard 2“, u toku je obuka ukrajinskih vojnika za njihovo korišćenje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Norveške
Ranije je norveški ministar odbrane Arild Gram saopštio da će Oslo poslati Kijevu tenkove „leopard“, ne precizirajući njihov broj. Premijer te zemlje je Jonas Gar Stjore je potvrdio da Norveška kupiti od Nemačke 54 tenka i dodao da postoji mogućnost da kupi još 18 tenkova.
17:26 20.03.2023
Blinken: SAD očekuju da će Si u Moskvi predložiti prekid vatre u Ukrajini
Sjedinjene Američke Države očekuju da će kineski lider Si Đinping tokom posete Moskvi promovisati ideju o prekidu vatre u Ukrajini, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken.

„Danas i tokom nedelje kineski lider je u poseti Moskvi. Očekujemo da će Kina tu posetu iskoristiti da ponovi poziv da se prekine vatra u Ukrajini“, rekao je Blinken novinarima.

On je naglasio da bilo kakvo mirovno rešenje krize u Ukrajini mora da potvrdi suverentitet Ukrajine.
17:02 20.03.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je da su zemlje Evropske unije usaglasile isporuku milion jedinica municije Ukrajini tokom narednih 12 meseci, u vrednosi od dve milijarde evra.
Rešenje je doneto na zajedničkoj sednici ministara inostranih poslova i odbrane zemalja EU, održanoj u Briselu.
16:32 20.03.2023
Ruske trupe kontrolišu oko 70 odsto Artjomovska
Osnivač grupe „Vagner“ Evgenije Prigožin saopštio je da ova grupa kontroliše oko 70 odsto Artjomovska (Bahmuta) i nastavlja ofanzivu do njegovog potpunog oslobođenja.
Prigožin je, obraćajući se ministru odbrane Rusije Sergeju Šojguu, naveo da, prema informacijama kojima raspolaže, krajem marta-početkom aprila očekuje se velika ofanziva Kijeva, čiji je cilj da se grupa „Vagner“ odseče od glavnih rusih snaga.
S tim u vezi, Prigožin je zatražio od Šojgua da preduzme sve neophodne mere kako bi se sprečilo da grupa „Vagner“ bude odsečena od glavnih snaga ruske vojske, jer će to „dovesti do negativnih posledica po specijalnu vojnu operaciju“.
On je dodao da se u zatvorenom prilogu pisma nalazi informacije o planovima neprijatelja i predlog za protivdejstva.
16:31 20.03.2023
Blinken: Novi paket vojne pomoći Ukrajini vredan 350 miliona dolara
Sjedinjene Američke Države će Ukrajini dodeliti novi paket vojne pomoći u iznosu od 350 miliona dolara, saopštio je američki državni sekretar Entoni Blinken.
„Danas potpisujem 34. izdvajanje oružja i municije SAD Ukrajini u vrednosti od 350 miliona dolara“, navedeno je u saopštenju.
U novi paket pomoći ući će municija za višecevne raketne sisteme HIMARS i oklopna vozila „bredli“, artiljerijska municija, rakete HARM, protivtenkovska municija, rečni čamci i druga oprema.
13:53 20.03.2023
Glavno sa brifinga Ministarstva odbrane Ruske Federacije:
◾Ruske trupe su likvidirale oko 55 ukrajinskih vojnika u pravcu Kupjanska;
◾Ruska vojska je likvidirala oko 50 ukrajinskih vojnika i uništila haubicu D-20 u južnodonjeckom i zaporoškom pravcu;
◾Ruske oružane snage su likvidirale 245 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine u pravcu Donjecka;
◾Ruske trupe likvidirale su više od 100 vojnih jedinica Oružanih snaga Ukrajine i uništile haubicu Msta-B na pravcu Krasnog Limana;
◾Ruske trupe likvidirale su oko 40 ukrajinskih vojnika i uništile samohodnu artiljerijsku jedinicu „Paladin“, američke proizvodnje u pravcu Hersona;
◾Ruski lovci su oborili ukrajinski vojni helikopter Mi-8 u Harkovskoj oblasti.
12:31 20.03.2023
10:07 20.03.2023
Kineski predsednik Si Đinping mogao bi da pozove Vladimira Zelenskog posle posete Moskvi, piše Fajnenšel tajms, pozivajući se na izvor upoznate sa situacijom.
Si Đinping će boraviti u državnoj poseti Rusiji od 20. do 22. marta, što će biti njegovo prvo putovanje u inostranstvo nakon što je treći put izabran za šefa države.
„Posle putovanja u Moskvu, Si će možda pozvati... Zelenskog“, navodi se u list, pozivajući se na neimenovani izvor.
09:47 20.03.2023
Vojnici ruskih Vazdušno-desantnih snaga odbili su napad ukrajinskih diverzanata na Kahovski rezervoar, rekao je za Sputnjik komandant padobranaca.
Prema njegovim rečima, pre neki dan su ukrajinske „foke“ pokušale da se probiju na obalu, ali su ruske trupe reagovale na vreme.
08:43 20.03.2023
08:35 20.03.2023
Nedavna konferencija vodećih američkih spoljnopolitičkih eksperata iza zatvorenih vrata pokazala je da Ukrajina rizikuje da izgubi u ratu na iscrpljivanje, uprkos največim naporima Zapada, piše Azija Tajms.
„Rusija će zadržati Azovsko more i veći deo Donbasa, a rešenje sukoba će biti nametnuto Ukrajini pošto joj ponestaje snaga i municije“, navodi list.
07:21 20.03.2023
U području sela Orehovo-Vasiljevka i sela Hromovo, predgrađa Artjomovska, vode se žestoke borbe. Prema rečima penzionisanog pukovnika DNR Aleksandra Basurina, neprijatelj pruža žestok otpor i neprestano pokušava da povrati izgubljene pozicije.
U Artjomovsku (Bahmut) ruska vojska je zauzela veći deo fabrike obojenih metala u industrijskoj zoni.
„Javljaju da se u centru grada borbe sve više približavaju administraciji Bahmuta, koja nije udaljena više od pola kilometra“, objasnio je Basurin.
07:14 20.03.2023
Bivši načelnik Generalštaba češke vojske general Jirži Šedivi rekao je u intervjuu Radiju universum da Zapad i Ukrajina ne treba da potcenjuju Rusiju, pošto Moskva i dalje krije ogroman potencijal.
Prema Šedivija, Rusija „ima još mnogo toga u zalihama“.
07:12 20.03.2023
Ukrajina gubi svoje najbolje pilote dok čeka F-16, rekao je komandant ukrajinskog Ratnog vazduhoplovstva general Sergej Golubcov u intervjuu za britanski list Tajms.
Prema njegovim rečima, ukrajinski piloti mogu da se obuče za upravljanje zapadnim letelicama za nekoliko meseci. On je odbacio tvrdnje zvaničnika NATO-a da bi obuka mogla trajati godinama. Golubcov je kao primer naveo dvojicu svojih potčinjenih koji su se nedavno vratili iz Sjedinjenih Država.
„Tamo su proveli tri nedelje i na simulatoru F-16 su naučili kako da lete dva pilota zajedno, kako da koriste oružje. Rezultati su veoma dobri: ukrajinski piloti mogu da nauče da lete i kontrolišu sisteme naoružanja na F-16 za manje od šest meseci“, rekao je on.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala