- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Srpski i bugarski episkop podržali kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu

© AFP 2023 / GENYA SAVILOVUkrajinski vojnici u Kijevsko-pečerskoj lavri u Kijevu
Ukrajinski vojnici u Kijevsko-pečerskoj lavri u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Arhijereji Srpske i Bugarske pravoslavne crkve, episkop gornjokarlovački Gerasim (Popovič) i mitropolit lovčanski Gavril (Dinev), pružili su podršku kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi.
„Episkop gornjokarlovački Gerasim (SPC) uputio je zahtev vladi Hrvatske da u Evropskom parlamentu zaštiti Ukrajinsku pravoslavnu crkvu. Mitropolit lovčanski Gavril (BPC) obavestio je mitropolita Luku da je njegovo pismo objavljeno na bugarskom jeziku u nizu medija i da je izazvalo veliki odjek u bugarskom društvu“, navodi se na sajtu UPC.
Napominje se da je ranije mitropolit zaporoški i melitopoljski Luka (Kovalenko) uputio pisma arhijerejima Srpske i Bugarske pravoslavne crkve, u kojima je saopštio o situaciji u ukrajinskom pravoslavlju.
Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril obratio se 11. marta verskim liderima i međunarodnim ličnostima sa porukom o situaciji oko Kijevsko-pečerske lavre, nazvavši represivnim ciljeve ukrajinskih zvaničnika koji iz nje proteruju monahe UPC.
Početkom januara 2023. ukrajinske vlasti su oduzele Trapeznu crkvu kanonskoj Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi, kao i Uspenski sabor – glavni hram lavre i dozvolile predstavnicima raskolničke Pravoslavne crkve Ukrajine da u njima služe liturgije. Nakon toga je nacionalni rezervat „Kijevsko-pečerska lavra“ naložio monasima UPC da do 29. marta napuste zgrade lavre. Ministar kulture Ukrajine Aleksandar Tkačenko izjavio je da monasi kanonske UPC mogu da ostanu u lavri ako pređu u raskolničku Pravoslavnu crkvu Ukrajine (PCU).
Značaj Kijevsko-pečerske lavre za vernike jedna je od tema novog izdanja autorske emisije Ljubinke Milinčić Moj pogled na Rusiju:
Kijevsko-Pečerska lavra u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 11.03.2023
RUSIJA
Odluka Kijeva o Kijevsko-pečerskoj lavri kap u čaši: Progon UPC počeo još krajem prošlog veka
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala