- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski ambasador: SAD teže da kontrolišu Irak i ceo region, igrajući ulogu žandarma

© SputnikAmbasador Rusije u SAD Anatolij Antonov
Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Dvadeset godina nakon invazije na Irak, SAD nastoje da kontrolišu situaciju ne samo u samoj zemlji, već i u celom regionu, delujući kao žandarm, izjavio je ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov.
„Pošto su ilegalno izvršile invaziju na suverenu zemlju 2003. godine, američke oružane snage još nisu napustile njenu teritoriju. Sada, pod maskom plemenitih ciljeva protiv terorizma, one zapravo nastoje da drže pod strogom kontrolom situaciju ne samo kada je reč o prirodnim resursima kojima je Irak bogat, nego i u celom regionu, ispunjavajući ulogu žandarma“, naveo je Antonov u saopštenju.
Prema rečima Antonova, čak i posle 20 godina SADodbijaju da priznaju sopstvene greške.
„Uključujući i one koji su na najvišem nivou, a koji kažu da je vojna kampanja za svrgavanje Sadama Huseina opravdana“, istakao je Antonov.
Pre tačno 20 godina, međunarodna koalicija predvođena Sjedinjenim Državama pokrenula je vojnu operaciju pod kodnim nazivom „Iračka sloboda“. Operacija je trajala do 1. maja 2003. godine, bez odobrenja Ujedinjenih nacija.
Zvanični razlog za invaziju bila je povezanost tadašnjeg iračkog lidera Sadama Huseina s međunarodnim terorizmom, kao i navodi CIA da Irak ima zalihe oružja za masovno uništenje. Kasnije se, međutim, ispostavilo da su podaci američkihobaveštajnih službi lažni.
Prema podacima Pentagona, tokom rata u Iraku poginuo je 4.431 vojnik, oko 32.000 je ranjeno, a premapodacima Svetske zdravstvene organizacije, samo između 2003. i 2006. godine do 223.000 Iračana je postalo žrtve rata.
Prema procenama međunarodnih eksperata, rat u Iraku je odneo od jedan do 1,4 miliona života njegovih građana. Rat je izazvao zaoštravanje sukoba sunita i šiita, stvorio haos u Iraku i teren za formiranje „Islamske države“ (terorističke organizacije zabranjene u Ruskoj Federaciji).
Ulazak američke vojske u Irak - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SVET
Rane i dalje krvare: Irački vojni zvaničnik o američkim zločinima tokom invazije na Irak
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala