- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruska obaveštajna služba: Amerika planira da naoruža ekstremiste za nove sukobe u Siriji

© AP PhotoPripadnici DAEŠ-a
Pripadnici DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da predaju islamističkim grupama u Siriji nekoliko desetina pikapova sa automatima velikog kalibra, kao i prenosivim protivavionskim raketnim sistemima „igla“, protivtenkovskim raketama „tor“ i NLAV, izjavili su u Ruskoj spoljno-obaveštajnoj službi (SVR).

„Direktor Ruske spoljno-obaveštajne službe Sergej Nariškin izjavio je da SAD nastavljaju da koriste islamističke grupacije u Siriji, koje oni kontrolišu, kako bi se minirale pozicije legitimne vlade te zemlje“, navodi se u saopštenju.

Ističe se da posebnu ulogu Vašington daje takozvanoj „Vojsci slobodne Sirije“. Ovu formaciju su u SVR-u nazvali konglomeratom oružanih opozicionih kurdskih i arapski redova, koji deluju u centru i na severoistoku zemlje.
„Preko njih Amerikanci i njihovi britanski saveznici rade sa podzemnim formacijama terorističke organizacije 'Islamska država’ (DAEŠ, zabranjena u Rusiji), koji su ostali u udaljenim rejonima zemlje“, pojasnili su u Ruskoj spoljno-obaveštajnoj službi.
Kako tvrde, pitanja za naoružavanje pripadnika DAEŠ-a se rešavaju na američkoj vojnoj bazi Al Tanf u provinciji Homs.
Prema podacima SVR-a, zadatak naoružanih terorista je da podstaknu borbene akcije na jugozapadu Sirije u provincijama Suvejda i Dera i u regionu istočno od reke Eufrat u Raki i Deir ez Zoru. Formira se nekoliko jedinica koje će ukupno imati oko 300 ljudi.
U SVR-u su naveli da teroristi nakon obuke planiraju da napadaju vojne objekte koji pripadaju sirijskoj vladi i iranskim vlastima, a da će pokrovitelji deo terorista iskoristiti za otmice ruskih i iranskih vojnika.
Moskva ocenjuje tesnu saradnju SAD sa islamskim teroristima kao manifestaciju državnog terorizma.
Američka vojna baza Al Tanf se nalazi na jugu sirijske provincije Homs nedaleko od granice sa Irakom i Jordanom.
SAD i njeni saveznici od 2014. godine sprovode u Siriji i Iraku akciju protiv DAEŠ-a. U Iraku pružaju pomoć na zahtev vlasti zemlje, a u Siriji deluju bez odluke vlade Asada.
Pripadnici DAEŠ-a - Sputnik Srbija, 1920, 20.01.2023
RUSIJA
MIP Rusije: Imamo podatke da SAD tajno sponzorišu DAEŠ
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala