- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Počinje elektronsko zakazivanje termina za upis u 1. razred osnovnih škola

© Tanjug / FOTO HINA/ ADMIR BULJUBASICĐaci u školi
Đaci u školi - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Roditelji ili drugi zakonski zastupnici, koji su građani Srbije,pokretanjem usluge „eZakazivanje“ na portalu „eUprava“ od danas mogu elektronskim putem da zakažu termin za testiranje deteta i upis u prvi razred osnovne škole kojoj teritorijalno pripadaju, sopštila je Kancelarija za informacione tehnologije.
Testiranje će se obavljati od 1. aprila do 31. maja, a prilikom dolaska na zakazani termin nije potrebno da roditelji prilažu bilo kakva dokumenta, jer će ih škola pribaviti elektronski po službenoj dužnosti.
Kako je navedeno u saopštenju, kad roditelj pokrene uslugu, koja je dostupna, kako na srpskom, tako i na jezicima nacionalnih manjina, potrebno je da odabere školu kojoj dete teritorijalno pripada, ponuđeni termin u školi, popuni osnovni set podataka i klikne na dugme „podnesi“.
Škola će po službenoj dužnosti pribaviti izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o završenom pripremnom predškolskom programu, potvrduo obavljenom lekarskom pregledu.
Ukoliko je lekarski pregled obavljen kod privatnog lekara ili u vojnoj zdravstvenoj ustanovi, potrebno je lično doneti lekarsko uverenje.
Da bi roditelj elektronskim putem upisao dete u školu potrebno je da bude registrovan korisnik, odnosno da ima kreiran nalog na Državnom portalu za elektronsku identifikaciju eID.gov.rs.
Nakon uspešne registracije, potrebno je da se roditelj prijavi na portal i iz menija odabere: Usluge > Obrazovanje > eZakazivanje termina za upis, gde može da se pročita detaljan opis te usluge.
Nakon pokretanja usluge „eZakazivanje termina za upis“ treba odabrati opciju „Podnošenje prijave“, zatim izabrati školu i odabrati termin, navedeno je u saopštenju.
Roditeljima ili drugim zakonskim zastupnicima će tokom trajanja upisa u osnovne škole svakog radnog dana od 8 do 15 časova biti dostupan i kontakt centar Ministarstva prosvete na broju telefona 011/73-505-57.
Orezivanje loze uz stručni nadzor profesora Vuksanovića - Sputnik Srbija, 1920, 18.03.2023
DRUŠTVO
Ovo nema nigde: Srpski đaci osetili čudesa na Hilandaru dok im kod kuće pune glavu...
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala