- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov o „odluci za hapšenje“ Putina: Ne primamo je k srcu

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je nazvao odluku Međunarodnog krivičnog suda (MKS), koji je dao nalog da se uhapsi predsednik Rusije Vladimir Putin, neprijateljskom, naglasivši da se u Kremlju mirno odnose prema toj odluci i ne primaju je k srcu.

„Primećujemo veliki broj otvorenih neprijateljskih manifestacija prema našoj zemlji i našem predsedniku u svetu, naravno, mi to beležimo, ali ako se svaka od ovih neprijateljskih manifestacija uzme k srcu, verovatno od toga neće biti ništa dobro. Mi se prema tome odnosimo smireno, sve pažljivo beležimo, nastavljamo da radimo. Što je najvažnije, i predsednik nastavlja da radi“, rekao je Peskov odgovarajući na pitanje o tome kako se ruski predsednik odnosi prema odluci Međunarodnog krivičnog suda.

U međuvremenu, Evropska unija je podržala odluku Međunarodnog da se izda „nalog za hapšenje“ ruskog predsednika, navodi se u izveštaju Evropske službe za spoljne veze.

„EU razmatra odluku MKS-a kao početak procesa za pozivanje ruskih lidera na odgovornost. EU, takođe, daje podršku istragama tužioca Međunarodnog krivičnog suda u Ukrajini i poziva na sveobuhvatnu saradnju država-članica“, navodi se u izjavi.

Pretpretresno veće Međunarodnog krivičnog suda u Hagu, čiju nadležnost Rusija ne priznaje, ranije je izdalo „naloge za hapšenje“ predsednika Rusije Vladimira Putina i dečjeg ombudsmana Marije Lavov-Belove, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu organizacije. Sud je u saopštenju naveo da je Putin „navodno odgovoran za ratni zločin protivpravne deportacije stanovništva (dece) i protivpravnog preseljenja stanovništva iz okupiranih područja Ukrajine u Rusku Federaciju.“
Američki predsednik Džozef Bajden nazvao je odluku MKS „opravdanom“. On je, istovremeno, naglasio same SAD ne priznaju nadležnost ovog suda, ali da je u slučaju sa ruskim rukovodstvom argumentacija suda „poprilično čvrsta“.
Portparolka ruskog Ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova ocenila je da su sve odluke Međunarodnog krivičnog suda za Rusiju ništavne iz pravnog ugla.
Nemačka zastava - Sputnik Srbija, 1920, 19.03.2023
SVET
Nemački ministar pravde: Uhapsićemo Putina ako kroči na teritoriju Nemačke
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala