- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nazire se kraj Milove vladavine: Hoće li Jakov poslati Mila u penziju

© AFP 2023 / SAVO PRELEVICJakov Milatović
Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Rezultati prvog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori su očekivani i zadovoljavajući za Crnu Goru, srpsko-crnogorske odnose i čitav region. Oni pokazuju dodatno i ozbiljno slabljenje Mila Đukanovića, dok se Jakov Milatović pokazuje kao favorit koji može da okonča višedecenijsku dominaciju Mila Đukanovića i DPS-a na crnogorskoj političkoj sceni.
Ovako politički analitičar Đorđe Vukadinović komentariše preliminarne rezultate prvog kruga predsedničkih izbora u Crnoj Gori. Podsećamo, u drugi krug predsedničkih izbora u Crnoj Gori, koji treba da se održe 2. aprila, plasirali su se aktuelni predsednik Milo Đukanović, koji je kao kandidat Demokratske partije socijalista, prema preliminarnim rezultatima osvojio 35,3 odsto glasova i jedan od lidera pokreta „Evropa sad“, koji je osvojio 29,2 odsto.

Crnogorska politička scena je definitivno promenjena

Prema Vukadinovićevim rečima, osim što pokazuje dodatno slabljenje Mila Đukanovića i njegovog DPS-a, prvi krug predsedničkih izbora pokazuje da je ukupan broj glasova korpusa koji naš sagovornik naziva radikalno i agresivno suverenističkim i potencijalno antisrpskim definitivno ispod četrdeset odsto.
„To je ogroman pad u odnosu na Đukanovićeve prethodne rezultate i pokazuje da je crnogorska politička scena definitivno promenjena", konstatuje Vukadinović.
Jakov Milatović uleteo je u predsedničku trku kao, kako Vukadinović kaže, rezervni kandidat nakon eliminacije i diskvalifikacije Milojka Spajića, koji je iz predsedničke trke ispao posle sumnjive pravne akrobatike u režiji crnogorske izborne komisije. Milatović se, dodaje Vukadinović, pokazao kao možda čak i bolji kandidat, pogotovo zato što je mogao da računa na status žrtve.
„Đukanović ima to što ima i uz glasove Draginje Vuksanović Stanković to je ispod 40 odsto. Ako motiviše neke bošnjačke glasove i dobije nešto iz dijaspore, to može da ga primakne do 40 odsto, a preko toga je teško, da ne kažem nemoguće. Tako da, bez obzira što posle prvog kruga Đukanović ima pet-šest posto prednosti, u drugom krugu je jasan favorit Jakov Milatović“, objašnjava Vukadinović.

Građani poručuju: želimo nova lica

Prema Vukadinovićevom tumačenju, Milatovićev rezultat više posledica nezadovoljstva velikog dela građana Crne Gore višedecenijskom podelom karata i političkih uloga između DPS-a i Demokratskog fronta kao glavnog opozicionog bloka.
„I DPS, i DF ostaju dva jaka politička stuba i igrača, ali oni više nemaju monopol na crnogorskoj političkoj sceni, što je dobro za crnogorsku politiku, njeno društvo, a potencijalno i za srpsko-crnogorske odnose“, smatra Vukadinović.
Građani su na izborima poručili da im je dosta zacementirane političke scene, dodaje on – žele nova lica, ponekad se čak i grčevito hvataju za njih.
„Lideri „Evrope sad“ bili su u ovom trenutku neka vrsta idealne kombinacije i dovoljno su novi da bi zazivali nadu i ispunjavali taj aspekt očekivanja građana i pokazali su se dovoljno složni tokom ministarskog staža u vladi Zdravka Krivokapića“, objašnjava naš sagovornik.
Sada, kada su oni na potezu, bilo bi jako loše ako bi pomislili da glasovi koji su dobili nisu u velikoj meri glasovi protesta protiv okovanosti crnogorske političke scene.
„Ako to shvate, onda imaju šanse, ne samo u drugom krugu, nego i na budućim parlamentarnim izborima. A Đukanović i DPS polako, ali i neumitno, odlaze u političku istoriju“, zaključuje Vukadinović.
U obraćanju u izbornoj noći, Jakov Milatović je poručio da je njegov izborni rezultat zajednička pobeda onih koji su bili diskriminisani, pobeda lepše i bolje Crne Gore i dodao da će 2. aprila poslati Mila Đukanovića u političku penziju.
Đukanović je, pak, kazao da je u prvom krugu predsedničkih izbora „ostvario značajnu prednost“, kao i da postoji značajan rezervoar glasova za drugi krug.
Predsednički kandidat Demokratskog fronta Andrija Mandić trećeplasirani je sa osvojenih 19,3 odsto, a za njim slede Aleksa Bečić lider Demokratske Crne gore sa 10,9 odsto, kandidatkinja Socijaldemokratske partije Crne Gore Draginja Vuksanović Stanković sa 3,2%, Goran Danilović, kandidat Ujedinjene Crne Gore sa 1,4 odsto i nezavisni kandidat Jovan Radulović sa 0,8 odsto osvojenih glasova.
Podršku Milatoviću u drugom krugu najavio je Andrija Mandić koji je u svom prvom obraćanju tokom izborne noći pozvao svoje glasače da 2. aprila svoj glas daju Milatoviću, dok je lider Demokrata Aleksa Bečić rekao da će o tome odlučiti stranački organi. Ipak, Bečić je naglasio da će svaki potez Demokrata biti da se glasa protiv Mila Đukanovića i njegove politike prošlosti.
Glasačko pravo na predsedničkim izborima imalo je 542.154 građana. Najviše birača je u Podgorici — 143.608, a najmanje u Šavniku — 1.777.
Anketa
Ko će pobediti u drugom krugu predsedničkih izbora u Crnoj Gori?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala