- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Nakon dve nagrade publike film „Ovuda će proći put“ nastavlja svetsku turneju

© Foto : Sputnjiku ustupio producent "Pointles films"Jana Bjelica u ulozi Jane u filmu "Ovuda će proći put" Nine Ognjanović
Jana Bjelica u ulozi Jane u filmu Ovuda će proći put Nine Ognjanović - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Film „Ovuda će proći put“ rediteljke Nine Ognjanović biće prikazan 23. marta na Festivalu autorskog, dokumentarnog i eksperimentalnog filma „Evropa oko Evrope” u Parizu.
Projekcija debitantskog ostvarenja Nine Ognjanović biće u okviru selekcije THEMA van takmičarskog programa, a nakon toga će biti organizovanrazgovor sa autorkom.
Selekcija festivala „Evropa oko Evrope“ predstavlja autorske i art-haus filmove nastale u zemljama članicama Saveta Evrope.
U fokusu festivala su afirmisani autori ali i mlade nade evropskog filma.
Jedan od ciljeva festivala je jačanje kinematografske mreže širom Evrope, a osim projekcija i razgovora sa autorima organizuju se majstorski kursevi i panel diskusije sa prestižnim gostima.
Srpska premijera filma „Ovuda će proći put” održana je u okviru glavnog takmičarskog programa 51. FEST-a na kome je film osvojio nagradu publike za najbolji evropski film.
Svetska premijera filma održana je na festivalu „Slamdance“ u Sjedinjenim Američkim Državama u januaru 2023. na kome je dobio nagradu publike i specijalno priznanje žirija za najbolji igrani film.
Film će od jeseni biti u bioskopima širom Srbije.
Radnja filma smeštena je u odsečeno, zaboravljeno selo blizu kog će uskoro biti izgrađen autoput. U selo, osim autoputa, stiže i stranac. Meštani, puni nepoverenja i straha prema promeni koju put donosi, sumnjaju da i stranac ima neke veze sa tim i da skriva svoje prave namere. Nekoliko nesporazuma i laži je dovoljno da netrpeljivost meštana prema strancu preraste u otvoreni sukob, a Jana, devojka iz sela koja se zaljubila u stranca, shvata da je ona jedina koja može da ga spasi od opasnosti koja se nad njim nadvila.
U filmu igraju Jana Bjelica, Zlatan Vidović, Vladimir Maksimović, Ninoslav Ćulum, Svetozar Cvetković, Branislava Stefanović, Igor Filipović, Pavle Čemerikić, Marta Bogosavljević, Eva Ras i Demijan Kostić.
Nagradu „Milutin Čolić“ za najbolji film većinske srpske produkcije, koja je pripala je ostvarenju „Usta puna zemlje“ Mladomira Puriše Đorđevića, primio reditelj i Purišin zet Radivoje Raša Andrić - Sputnik Srbija, 1920, 05.03.2023
KULTURA
Završen 51. FEST: Najbolji iranski film „Treći svetski rat“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala