Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Gruzija ne menja stav po pitanju Kosova

© Tanjug / Narodna skupština Republike SrbijePredsednik Skupštine Vladimir Orlić sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem
Predsednik Skupštine Vladimir Orlić sa premijerom Gruzije Iraklijem Garibašvilijem - Sputnik Srbija, 1920, 20.03.2023
Pratite nas
Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić sastao se, u okviru zvanične posete Gruziji, sa premijerom Iraklijem Garibašvilijem, koji je poručio da se pozicija te zemlje po pitanju Kosova neće menjati.
Premijer Gruzije je istakao da dve zemlje dele iste stavove i zajednički zastupaju i poštuju međunarodno javno pravo.
„Naša pozicija po pitanju tzv. ‘Kosova’ je poznata i neće se menjati. U tom smislu, pružamo snažnu podršku Srbiji“, rekao je Garibašvili.
Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Orlić, koji boravi u zvaničnoj poseti Gruziji na poziv predsednika Parlamenta Šalve Papuašvilija, razgovarao je premijerom Garibašvilijem o bilateralnim odnosima dve zemlje, intenziviranju sveukupne saradnje i evropskim integracijama.
Govoreći o evropskim integracijama dve zemlje, predsednik srpskog parlamenta je rekao da je naša zemlja ostvarila napredak u praktično svim oblastima koje spadaju u vladavinu prava i posebno istakao usvajanje seta novih pravosudnih zakona, kojima se kompletira reforma u ovoj oblasti započeta promenom Ustava prošle godine. Ipak, kako je dodao, pitanje evropskih integracija Republike Srbije ostaje teško opterećeno dijalogom Beograda i Prištine.
„Svakodnevno smo suočeni sa jednostranim potezima Prištine, kao i drskim odbijanjem Aljbina Kurtija da konačno, nakon decenije čekanja, formira ZSO. Zahtevamo da potpisani sporazumi budu neodložno implementirani, te da se za naš narod na KiM osigura bezbednost, jer su ovo elementarni preduslovi za dalji dijalog“, rekao je Orlić.
On je dodao da priznanje za ozbiljan i odgovoran odnos prema dijalogu predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću danas otvoreno saopštavaju i zvaničnici iz EU i SAD.
Sastanku su prisustvovale i potpredsednica Narodne skupštine i predsednica Odbora za evropske integracije Elvira Kovač i predsednica Poslaničke grupe prijateljstva sa Gruzijom Dubravka Filipovski.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala